КОШУЉЕ ИЗ ЕТНОЛОШКЕ ЗБИРКЕ НМК

март 6, 2002 у рубрици ЕТНОЛОГИЈА, ИЗЛОЖБЕ, ПРОГРАМИ, ТИЈАНА ШИБАЛИЋ аутор Уредник

У уторак 6.марта 2002.г. је у Народном музеју у Краљеву отворена етнолошка изложба ”Кошуље,” из збирке ове музејске установе, чији је аутор кустос-етнолог Тијана Шибалић. Поставка ће трајати током овог и наредног месеца. Експонати су из фонда Народног музеја.

[Каталог изложбе] [Прилог ТВ Краљево] [Прилог ТВ-10] [Хемеротека]

Протекло је неколико година откако смо у Краљеву имали изложбу у чијем је средишту, уопштено речено, материјал из етно-културне сфере. У уторак је у галерији Народног музеја приређен такав један доживљај – тематска поставка ”Кошуље” из Етнолошке збирке градске музејске установе. Изложена је цела колекција (42 експоната) женских и мушких кошуља, већином израђених крајем 19. и почетком прошлог века. Аутор изложбе је кустос- етнолог Тијана Шибалић, којој је ово, иначе, први рад ове врсте. Подсетивши на пут настанка оваквих одевних предмета, који су у српском народу све до средине прошлог века имали значај најважнијег, а уз практичну намену и шири, често симболички знак, Невенка Бојовић, директор Музеја у Чачку, нагласила је да примерци оваквог ”ручног рада” представљају код нас оно што се зове врхунцем умећа и народске естетике. Сама ауторка груписала је експонате по географском пореклу, уз систематизовање и по њиховим основним карактеристикама (материјал, крој и украшавање), тако да кошуље из домаће етно-збирке долазе са сјеничко-пештерске висоравни, из околине Рашке и Новог Пазара, али и Доње Груже, Македоније и Црне Горе. Ова разноврсност, приметна и у другим креативним сферама, објашњава се миграционим друштвено-историјским и економским кретањима. На самој изложби најзаступљеније су кошуље из околине Рашке и Новог Пазара, као и са сјеничко- пештерске висоравни. Највише заслуга за постојање оваквог етнонаслеђа у нас имају, наравно, жене: – Оне су по традицији у потпуности обликовале највећи број одевних предмета. Припремале су влакна за тканине, ткале, бојиле, кројиле, шиле и украшавале одеђу. Умешност и креативност жена посебно долази до изражаја код израде кошуља. На територији Србије ношена су два типа женских кошуља, динарског и панонског типа, док је мушка у свим деловима Србије била иста – објашњава Тијана Шибалић, аутор музејске поставке.

Овој етно-промоцији у уторак посебну боју дали су и интерпретатори етно музике – Јадранка Јагличић и Милош Милишић. Званице је поздравио Драган Драшковић, директор Народног музеја. Изложба „Кошуље” трајаће током овог и наредног месеца. Б.М.