Презентацијe Другог светског рата / холокауста

октобар 2, 2010 у рубрици ПАНЕЛИ, ПРОГРАМИ, СИЛВИЈА КРЕЈАКОВИЋ аутор Уредник

Панел-дискусија на тему: презентацијe Другог светског рата / холокауста у организацији Министарства културе, Културног центра Rex b92 и Народног музеја у Краљеву, одржана је у галеријском простору Народног музеја у Краљеву, 2. октобра 2010.


Отворене консултације о музејским поставкама, о стању културно-историјских споменика и меморијалних целина, о презентацијама и радионицама — као иновативним моделима предствљања историјских података и стручних истраживања о Другом светском рату у школама, окупиће школске професоре и наставнике, музејске кустосе, уметнике и друге учеснике из више градова у Србији. Спровођење радионице: Шта се крије у књигама? У спомен на жртве Другог светског рата, историчара Силвије Крејаковић, кустоса Народног музеја у Краљеву, презентоване у радном делу Међународне конференције о Холокаусту у Јад Вашему, меморијалном центру у Јерусалиму и у краљевачким школама, одабране међу 15 пројеката из Србије од стране Министарства културе у 2008.години европског интеркултурног дијалога, представљала је повод окупљања.
Циљ панела је афирмација запуштене и само пригодним поводима помињане теме о страдањима цивила у Другом светском рату у истраживачкој, едукативној, музејској и уметничкој пракси. Овим је заокружено мапирање награђених пројеката интеркултурног дијалога у Републици Србији, које су од 2008. године спроводили радна група Министарства културе Републике Србије и Културног центра Rex b92.