ДАНИ ЈАПАНСКЕ КУЛТУРЕ У КРАЉЕВУ

октобар 20, 2011 у рубрици АКТУЕЛНО, ИЗЛОЖБЕ, МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА, НАДИЦА ЛИШАНИН, ПРОГРАМИ, УМЕТНОСТ аутор Уредник

Манифестација ДАНИ ЈАПАНСКЕ КУЛТУРЕ У КРАЉЕВУ  у Народном музеју Краљево свечано је отворена реализацијом изложбе Јапанске графике XVIII и XIX века и Калиграфски радови Ненада Бургића. Изложбу и манифестацију чији је аутор кустос Надица Лишанин је 22. септембра у 17 часова свечано отворио заменик шефа мисије Амбасаде Јапана у Србији  Њ. Е. Казуаки Камеда. Ауторски концепт манифестације подразумевао је модел културне размене, па је  поводом изложбе уприличен двојезични каталог на српској ћирилици и јапанском канђи писму, а у оквиру пратећег програма свечаног отварања казивана је поезија антологијских јапанских хаику песника и избор из хаику стваралаштва краљевчанина Ненада Бургића. Изложбом су представљене јапанске укијо-е графике, настале техником дрвореза, које својим избором тема и стилским карактеристикама говоре о будистичком схватању пролазности овоземаљског живота и материјалног света. Поред графика, посебну занимљивост поставке представљају катагами који спадају у дела примењене уметности, а односе се на традиционалну технику преношења бојених мотива приликом израде декорације за тканине јапанских кимона.

Управо су ове графике и катагами извршили снажан утицај на вајарство, архитектуру, примењену и декоративну уметност у Европи крaјем  XIX века и имали су пресудан значај за настанак и развој модерног покрета у европској уметности. Поред вредне колекције јапанских графика, у контексту културне размене, изложбом је представљено и уметничко стваралаштво нашег трагично преминулог суграђанина Ненада Бургића који  je  80-их година прошлог века као аташе за културу југословенске амбасаде боравио у Јапану и своја искуства са богатом јапанском културом, преносио нашој средини као синтезу оба културна поднебља.

Предавање под називом Развој свести и духовности у борилачким вештинама Јапана уприличено је 24. септембра. Наш истакнути суграђанин сенсеи Велибор Димитријевић, један од водећих представника Светске Карате До Академије, који је током свог живота понео многобројне шампионске титуле на светским, европским и државним првенствима, а коме су учитељи били најпознатији јапански мајстори, том приликом је говорио о универзалним етичким вредностима које су у савременом друштву скоро заборављене и деградиране, а на којима се одувек градио ментални и духовни развој као предуслов сваког другог постигнућа, не везано за одређени географски простор нити национално поднебље.

У складу са идејним концептом манифестације, а у циљу презентације јапанске нематеријалне културне баштине у Галерији Народног музеја 02. октобра одржана је радионица Оригами технике. Радионицу је водило осморо инструктора ( Златана Недељковић и колеге из Народне библиотеке „Стефан Првовенчани”), а традиционалну јапанску технику обликовања папира успешно је савладало више од 60 учесника узраста од предшколаца до средњошколаца.

 

Током манифестације приређено је предавање и радионица  Излет у јапанско писмо што као уметност калиграфије представља један од основних симбола и првих асоцијација на ,,Земљу излазећег сунца”. Радионицу су реализовали наши суграђани дипломирани филолози јапанског језика Милена Медаковић и Србислав Антонијевић.

 

 

На Краљевдан у петак  7. октобра као поклон нашим суграђанима у сарадњи са Амбасадом Јапана приређено је свечано отварање изложбе Свет Нихонги коме су присуствовали амбасадор Јапана у Србији Њ. Е. Тошио Цунозаки, аташе за културу јапанске амбасаде и њихови најближи сарадници.

 

 

 

 

 

 

 

Истог дана у 18 часова, као програм свечаног затварања изложбе јапанских графика XVIII и XIX века, приређено је предавање г. Нинка Радосављевића власника вредне колекције уметничких дела и заљубљеника у ову врсту уметности, који је своју страст према графици укијо-е жанра гајио више од једне деценије, сакупљајући и купујући дела широм света, а највише у Паризу, где данас и живи.

 

Манифестацију ДАНИ ЈАПАНСКЕ КУЛТУРЕ У КРАЉЕВУ чији је циљ презентација, промоција и афирамција аутентичних вредности националне културе Јапана, Народни музеј Краљево је реализовао уз подршку Града Краљева у сарадњи са Амбасадом Јапана и Народном библиотеком ,,Стефан Првовенчани”.