II вашар баштине

октобар 21, 2011 у рубрици ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ, ПРОГРАМИ, СУЗАНА НОВЧИЋ, ТАТЈАНА МИХАИЛОВИЋ аутор Уредник

Презентација портала „Вашар баштине“

У Галерији Народног музеја Краљево је током два дана, 13 и 14. октобра 2011. године одржан II ВАШАР БАШТИНЕ пројекат умрежавања 8 музеја у региону (Краљево, Чачак, Горњи Милановац, Ужице, Сирогојно, Нови Пазар, Пријепоље, Прибој), повезаних заједничком историјом и културним наслеђем. Главна платфома умрежавања је изградња сајта www.vasarbastine.com који је ове године завршен и промовисан од стране Радионице КРУГ са Златибора у оквиру Вашара. Смисао сајта јесте размена идеја, обавештеност свих учесника о програмима и стратегијама различитих установа, могућности формирања заједничких пројеката и подизање нивоа заштите и промоције културног наслеђа. Радионица КРУГ је радила обуку свих чланова пројекта за коришћење овог новог портала. Важно је напоменути да је ово прво умрежавање музејских установа у Србији оваковног типа и да ће реализација и успех овог портала отворити могућност и другима на сличне акције.

„Тајна шкриња“ Вишње Кисић

Главни подпројекат Вашара баштине за ову годину је МОЈА ЛИЧНА БАШТИНА или ТАЈНА ШКРИЊА (аутора Вишње Кисић, младе докторанткиње) чија је идеја истраживање шта је то што би деца чувала у музеју, односно грађани у нашем окружењу различитих генерација. Прелиминарно истраживање је обављено почетком октобра у три краљевачке школе (Гимназији, Шумарској школи и ОШ Ђура Јакшић у Конареву), а онда њихов избор прокоментарисан од старих и одраслих према избору музеја.  Резултати овог истраживања су приказани на Вашару учесницима (Сузана Новчић) тако да је заједнички изграђена методологија рада. Заједничко истраживање би требало паралелно да се спроведе у свих 8 градова мреже током прве недеље новембра. Другог дана вашара представила су се два музеја мреже: Музеј РАС из Новог Пазара (Драгица Премовић, директорка) и Народни музеј из Пријепоље (Славољуб Пушица директор).

Пројекција филма Обрада Богојевића о селу Плана

Након тога је Музеј из Краљева за II ВАШАР БАШТИНЕ представио ДРУГЕ У ОКРУЖЕЊУ , тј. иницијативе, индивидуе, удружења и групације које се, мотивисане непрофитним ентузијазмом, труде, на истом пољу као и институције заштите, да допринесу очувању културног наслеђа. Представљени су Обрад Богојевић, рударски инжињер из Ушћа, у пензији, који је снимио краћи филм о свом родном селу Плани, која наравно није обично село, већ најзначајнији и најкомплекснији археолошки локалитет на територији Краљева, средњовековни град и трг са рудним ревиром и организованом производњом сребра. На жалост заборављен од стране и научника и стручних служби.

Гледићка воденица

Представљено је Удружње грађана Гледићка воденица, које је обновило потпуно запуштену воденицу у Гледићима укључујући ванредно занимљив механизам који је спору воду претварао у брзу. Представљена је такође и Милијана Шеклер са Рудна као носилац сеоског туризма чији је концепт сагарађен око културног наслеђа традиционалне културе Рудна. Ова профитна делатност кључно доприноси очувању културног наслеђа и одржању живота у оваквим удаљеним селима, којима је сеоски туризам и једина нада за опстанак.

 

Завичајно одељење

Поред поједничних чувара наслеђа представљена је и Библитека Стефан Првовенчани, угледана градска установа културе, која по својој природи има сасвим другу улогу у друштву.Овог пута представљено је њено ЗАВИЧАЈНО ОДЕЉЕЊЕ (Емилија Димовска и Ана Воштинић) које има деликатан задатак БЕЛЕЖЕЊА САДАШЊОСТИ ЗА БУДУЋНОСТ односно освајања простора у садашњости у односу на значај у будућности, што јесте прворазредни посао очувања културних кодова наше заједнице, уз стално преиспитивање када су у питању вредносни фактор на бази којих се доносе одлуке. Представљен је затим и програм Библиотеке ВОДИЧ КРОЗ МАНАСТИРЕ И СВЕТА МЕСТА (Ана Гвозденовић), као програм који непосредно промовише културну баштину и као отворени концепт који заједнички граде стручњаци, духовници или просто путници.

Групни портрет

Вашар баштине је прошао у динамичној и радној атмосфери. У оквиру програма је за грађане 13. октобра увече приказана премијера филма ЈУГО-ЈЕДНА АУТОБИОГРАФИЈА младе редитељке Мине Ђукић. Пројекат је финансирало Министарство културе Републике Србије и Амбасада САД у Београду.

Испред Народног музеја у Краљеву семинаре су организовале Татјана Михаловић музејски саветник и Сузана Новчић виши кустос.