Легат Оливере Радојковић Чоловић

март 24, 2012 у рубрици У ТОКУ аутор Уредник

 

Контакт:
Телефон: 036.337.770.
Е-mail: legat@nmkv.rs

Легат др Оливере Радојковић Чоловић обухвата породичну кућу у Краљеву (80 м2) са двориштем, у Карађорђевој улици број 98, која је пренета у власништво музеја 2012. године, као и колекцију уметничких дела у које спада 24 икона и 120 дела савремене уметности. Први Оливерин дар Музеју била је Збирка српских икона из XIX века, коју је поклонила 1986. са 13 уља на платну и 8 темпера на стаклу. Иконе су настале у Подунављу и дело су непознатих иконописаца. У колекцији савремене уметности најбројнија су дела Мирјане Михаћ (34 рада), Младена Србиновића (34) и Ксеније Дивјак (19), а ту су и дела Петра Добровића, Даде Ђурића, Миће Поповића, Мила Милуновића, Љубице Цуце Сокић, Данице Антић, Мариа Маскарелија, Моме Капора. Поред тога, у легату је и богата збирка покућства и намештаја, преко 200 предмета од стакла, порцелана, керамике и дрвета. Народни музеј Краљево је 2010. године у делу сталне поставке изложио један део легата, као најаву будуће комплетне поставке у кући која је томе намењена.

Оливера Радојковић Чоловић је рођена у Дракчићима 1929. године у честитој породици Солунца Жарка Чоловића и мајке Миље. Са 17 година, из ратом порушеног Краљева одлази за Београд, где је завршила Медицински факултет. Постдипломске студије је завршила у Копенхагену и Београду, где је и докторирала. Током своје професионалне каријере, код нас и у свету, постигла је изузетне резултате, као врхунски стручњак у области анестезиологије и реанимације. Са друге стране др Оливера Радојковић Чоловић била је велики поштовалац културе и уметности. Од студентских дана почела је да формира своју колекцију, купујући иконе, слике и вредне предмете покућства. Њена збирка је из године у годину расла, као што су расла и њена пријатељства са уметницима, од којих су нека била за цео живот (Младен Србиновић, Мирјана Михаћ Србиновић, Ксенија Дивјак и други). Град Краљево је за њен гест хумани гест даривања највреднијег дела имовине Народном музеју и свом родном граду, наградио дипломом заслужног грађанина 2007. Преминула је у Београду 2010. године.

Дародавца попут др Оливере Радојковић Чоловић, Народни  музеј није имао од оснивања 1950.године, а како и сам Музеј представља важан део широког контекста градске баштине, то ни град Краљево одавно није имало захвалнијег и заслужнијег дародавца из редова својих грађана.

Овакво даривање, велико и безусловно, богато и сложено, у себи носи један изузетан животни принцип и жељу да задовољство и радост трају колико и уметност, славећи и ширећи сам чин доброчинства.

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ЛЕГАТА