РАДИОНИЦЕ Уметничког одељења у оквиру изложбе Одрастање у Краљеву у XIX и XX веку

март 6, 2013 у рубрици АКТУЕЛНО, ПРОГРАМИ, РАДИОНИЦЕ, СУЗАНА НОВЧИЋ аутор Уредник

РАДИОНИЦЕ УМЕТНИЧКОГ ОДЕЉЕЊА НМК

I РАДИОНИЦА
среда, 6.3.2013. у 19,30 сати
ИКОНА
историјска и духовна слика

II РАДИОНИЦА
среда 13.3.2013. у 19,30 сати
ПОРТРЕТ
уметничка слика и друштвени документ

III РАДИОНИЦА
среда 20.3.2013. у 19.30 сати
АУТОПОРТРЕТ
слика и порука уметника

 

1. ИКОНА – ИСТОРИЈСКА И ДУХОВНА СЛИКА
Среда, 6.03.2013. у 19.30 сати
Прва радионица посвећена је светој слици – Икони, њеном пореклу и историјском развоју. У сталној поставци и Уметничкој збирци Народног музеја налази се велики број икона и копија фресака. Упознаћемо се са њима и открити њихову симболику и лепоту. Такође, причаћемо и о другим аспектима иконе, стилском кретању и односу савременог човека према њој. Цео разговор и упознавање пратиће видео презентација и кратак филм о Иконописачкој школи манастира Жиче.
Креативни део радионице посвећен је практичном упознавању са сликањем светитеља. У томе ће нам помоћи Бојан Миљковић, иконописац.

2. ПОРТРЕТ – УМЕТНИЧКА СЛИКА И ДРУШТВЕНИ ДОКУМЕНТ
Среда, 13.03.2013. у 19.30 сати
Друга радионица посвећена је великој теми у историји уметности – ПОРТРЕТУ.
Кренућемо у потрагу за портретом Мој деда Коста Јовановић и Моја баба Јелена Јовановић који је насликао чувени сликар Живорад Настасијевић. Сазнаћемо важне теоретске одреднице портрета , од тога шта је он представљао у историји уметности и којим поводом су људи најчешће портретисани. Гледајући портрете из Збирке уметничких дела покушаћемо да откријемо и опишемо личност, положај у друштву, одређене симболе у ставу и деловима гардеробе. У креативном делу радионице портретисаћемо наше другове и упознати се са неким од најпознатијих портрета у историји уметности. У томе ће нам помоћи познати краљевачки уметници.

3. АУТОПОРТРЕТ – СЛИКА И ПОРУКА УМЕТНИКА
Среда, 20.03.2013. у 19.30 сати
Трећа радионица је наставак приче о портрету кроз још једну велику и занимљиву тему – аутопортрет. Велики уметници стварали су аутопортрете и кроз историју уметности то се да сагледати. Какви су то портрети, у чему је њихова симболика, какве нам поруке носе?
Покушаћемо да све то одгонетнемо и практично сазнамо на основу богате Збирке портрета и аутопотрета Народног музеја у Краљеву.
Ученике ћемо упознати са богатом Збирком у којој се између осталог налазе аутопортрети : Николе Граовца, Александра Дерока, Михаила Петрова, Миће Поповића, Ивана Радовића, Младена Србиновића и других.