УСКРШЊА РАДИОНИЦА

април 20, 2013 у рубрици АКТУЕЛНО, ВИОЛЕТА ЦВЕТАНОСКА, ПРОГРАМИ, РАДИОНИЦЕ аутор Уредник

Ускршња радионица

У Народном музеју у Краљеву, у периоду од 15. до 20. априла 2013. године, одржана је Ускршња радионица где су деца кроз игру показала своје умеће и креативност у традиционалном осликавању јаја. Циљна група су била ученици петог и шестог разреда основних школа у Краљеву: „Светозар Марковић“, „Вук Караџић“, “Ђура Јакшић“ и „ Чибуковачки партизани“. Циљ радионице је био да се код деце створи навика и сензибилитет за културну баштину, развијање интелектуалних и креативних способности и упознавање са традицијом.
На радионици су гостовали Бојан Миљковић, иконописац, Ненад Димитријевић, конзерватор, Владимир Јовановић, вероучитељ као и гошће из Трстеника Нада Маринковић, сарадник у музејског збирци Народног универзитета и Зорица Вајгачић. Они су са великим ентузијазмом своје знање пренели на учеснике радионице подстичући их да у додиру са традицијом у овим модерним временима нађу прави начин да испоље своју креативност. На крају радионице једногласном одлуком жирија изабрана су најлепше осликана јаја. Прва награда припала је Жани Димић, ученици осн

овне школе „Ђура Јакшић“. Друго место освојила је Анастасија Цветковић, ученица основне школе „Чибуковачки партизани“ а треће место деле Владимир Вуксановић, ученик основне школе „Ђура Јакшић“ и Ана Живаљевић, ученица основне школе „Чибуковачки партизани“. Виолета Цветаноска, кустос етнолог.