МИЛОРАД МИХАИЛОВИЋ

септембар 30, 2013 у рубрици БИОГРАФИЈА аутор Уредник

Рођен у Ратини код Краљева 31. јануара 1947, од оца Радована и мајке Гвоздене Михаиловић. Основну и средњу школу завршио у Краљеву. Након што је дипломирао  на Филозофском факултету у Београду, на катедри за историју уметности, почиње да ради у крушевачком музеју 16. новембра 1970. У Народни музеј Краљево прелази 16. фебруара 1973, где је радио све до своје преране смрти 20. септембра 1995.

Обављајући дужности кустоса (од 1986. вишег кустоса) уметничког одељења свеобухватим ангажовањем ударио је темеље низу музеолошких активности. Значајно је обогатио збирку уметничких дела и вредно радио на евидентирању дела ликовне уметности ван Музеја. Организовао је низ ликовних изложби, због којих је краљевачки музеј постао један од битних центара ликовне сцене Србије. Посебну пажњу посветио је истраживању терена околине Краљева, прикупивши вредне податке за историју уметности и за средњовековну историју. Објавио је низ радова у стручним часописима.

За директора је именован је 1. јула 1979, тако да је постојећим одговорностима додао и управљање радом Народног музеја Краљево, чиме су дошле до изражаја његове изузетне организаторске способности. Значајно је његово ангажовање око добијања старог школског здања, као и почетак ревитализације објекта у одговарајућу музејску зграду.

Својеврсну круну његовог рада представља то што је један од иницијатора и организатора три веома значајна научна скупа. Међународни научни скуп Свети Сава у историји и традицији, одржан је у пролеће 1995, у сарадњи са Балканолошким и Историјским институтима САНУ. Друга два скупа организовао је у слопу Жичког духовног сабора „Преображење“. Поводом заштите културних добара 1994. приређен је округли сто Културно наслеђе и његова заштита. Други научни скуп, Жича, историја, уметност, организован је у августу 1995, када се Краљеву окупило преко 50 најеминентијих научника, међу којима и неколико академика. Нажалост, Михаиловић није стигао да види библиографију и зборник радова са овог скупа, проглашене за „капитална дела науке 20. века“, као ни Зборник радова Свети Сава у историји и традицији штампан 1998, јер је изненада преминуо, 20. септембра 1995, у својој 48 години.