СМОТРА ЕТНОЛОШКОГ ФИЛМА

септембар 27, 2013 у рубрици АКТУЕЛНО, ВИОЛЕТА ЦВЕТАНОСКА, ЕТНОЛОГИЈА, КУСТОСИ, ПРОГРАМИ аутор Уредник

СМОТРА ЕТНОЛОШКОГ ФИЛМА

Народни музеј Краљево, у сарадњи са Етнографским музејом у Београду, 30.09 и 1.10.2013.године, реализује прву по реду Смотру етнолошког филма. Током две вечери биће приказано шест филмова домаће и стране продукције који су преузети са 21. Међународног фестивала етнолошког филма организованог у Етнографском музеју у Београду.

Међународни фестивал филма је догађај који представља широк спектар етнографских филмских тема и ауторских приступа у истраживању традицијског, као и модерног начина живота људских заједница, нудећи разноврсне увиде, филмске форме и методологије рада.

Понедељак, 30.09.2013.
18 :00 ОТВАРАЊЕ
18:15  Поли – сећања једне Пигмејке
19:20  Лужнички бомбонџија
20:05  Штављачи

Уторак, 1.10.2013.
18:00  Усамљени Самарићанин
18:55  Сусрет
20:15  Човек машина

УЛАЗ СЛОБОДАН

 

 

Poli secanja jedne Pigmejke„ПОЛИ – СЕЋАЊА ЈЕДНЕ ПИГМЕЈКЕ“, Француска, Камерун 60’, 2011.

РЕДИТЕЉ Жан Данијел Бекаш
СЦЕНАРИСТА Жан Данијел Бекаш
КАМЕРМАН Изабел Фермон
МОНТАЖА Тат Јанковиц
ПРОДУЦЕНТ Hérodiade

Амандин на пијаци налази једну књигу – дневник бабице из племена Бака, рођене тридесетих година. Хиљадама година Пигмеји су голицали машту белаца, али сада нам се по први пут једна жена из племена Бака директно обраћа. Рођења, бракови, крчење шума, лов који је сада забрањен… Амандин одлучује да оде да је упозна.

Luznicki bombondzijaЛУЖНИЧКИ БОМБОНЏИЈА“, Србија 27’46″, 2012.

РЕДИТЕЉ Драгана Стојковић
СЦЕНАРИСТА Драгана Стојковић
КАМЕРМАН Иван Дерикоњић
МОНТАЖА Уна Бојић
МУЗИКА Бора Дугић
ПРОДУЦЕНТ Каролина Стаменковић

Занатство се у рубним и изолованим деловима Србије интензивно развило у периоду између два светска рата. Тако је било и у Лужничком крају, на југоистоку Србије, где је у то време пословало више од 35 занатских радионица, међу којима и неколико бомбонџијских. Упркос великој конкуренцији индустријских кондиторских производа, бомбонџијски слатки производи су веома тражени и данас. У филму је приказан рад старе и нове бомбонџијске радње.

StavljaciШТАВЉАЧИ“, Румунија 26’, 2010.

РЕДИТЕЉ Козмин Тиглар
СЦЕНАРИСТА Николае Ленгер
КАМЕРМАН Козмин Тиглар
МОНТАЖА Козмин Тиглар
МУЗИКА Stepan Project
ПРОДУЦЕНТ Дан Ратиу

Штављачи из Баната су последњи који се још увек баве тим занатом. Процес штављења коже се није мењао од почетка двадесетог века; стандарди су исти, иако се мода променила. Коже и крзно се купују по древној процедури. Кад неко жртвује животињу, њену кожу донесе штављачу који је уштави и искористи. Деси се да прођу године док нека муштерија не пожели кожни капут или јакну, али коже се могу оставити и у наследство деци и унуцима.

 

Usamljeni SamaricaninУСАМЉЕНИ САМАРИЋАНИН“, Израел 50’, 2010.

РЕДИТЕЉ Барак Хејман
СЦЕНАРИСТА Барак Хејман
КАМЕРМАН Ури Леви
МОНТАЖА Нета Дворкис
МУЗИКА Ехуд Банаи
ПРОДУЦЕНТ Барак Хејман

Самарићани су мала верска секта која полако изумире. Упркос томе, и даље се изузетно строго противе асимилацији: ко напусти колевку, себи и својој породици пресеца пут повратка у заједницу – за заједницу су мртви. Израелска глумица Софи Цедака је једна од таквих. Она и њене три сестре, једна по једна, постале су Јеврејке, а заједница због тога није екскомуницирала само њих, већ и њиховог оца. Усамљени Самарићанин је дирљива прича о односу оца и ћерки. Прича која поставља универзална питања о припадности, вери и идентитету. Њени јунаци су приморани да се суоче с тешком изолацијом оних који бирају свој пут у затвореном племенском свету.

SusretСУСРЕТ“,  Аустралија 78’, 2009.

РЕДИТЕЉ Бентли Дин, Мартин Батлер
СЦЕНАРИСТА Мартин Батлер, Бентли Дин
КАМЕРМАН Бентли Дин
МОНТАЖА Тања Нем
МУЗИКА Ентони Партос
ПРОДУЦЕНТ Мартин Батлер, Бентли Дин

Године 1964. у пустињи на западу Аустралије живело је двадесеторо припадника племена Марту. Били су међу последњим Абориџинима који су живели на традиционалан начин, несвесни постојања савремене Аустралије. Први пут су видели белце кад су два службеника дошла да рашчисте терен за тестирање ракета. Јували, која је у то време имала 17 година, присећа се застрашујућег искуства првог сусрета и каснијег протеривања из „домовине“. Сада, са 62 године, она духовито описује свој први сусрет с белцима и њиховим аутомобилом од кога је помислила да је камен који је оживео.

Covek masina „ЧОВЕК МАШИНА“, Шпанија 14’, 2011. 

РЕДИТЕЉ Росер Кореља, Алфонсо Морал
СЦЕНАРИСТА Росер Кореља, Алфонсо Морал
КАМЕРМАН Алфонсо Морал
МОНТАЖА Росер Кореља
ЗВУК Сантјаго Латоре
ПРОДУЦЕНТ Росер Кореља, Алфонсо Морал

Човек машина је размишљање о савременом свету и глобалном развоју, али и виђење коришћења човекове физичке снаге у обављању послова у 21. веку. Филм је снимљен у главном граду Бангладеша, где „људи машине“ обављају различите физичке послове, а милионска маса постаје покретач града.

 

ФОТОГАЛЕРИЈА