CREATIVE COMMONS – КРЕАТИВНОСТ И ДРУШТВО ЗНАЊА

мај 9, 2014 у рубрици АКТУЕЛНО, ПРОГРАМИ, ТРИБИНЕ аутор Уредник

У петак, 09. маја 2014. године, од 11.00 до 12.30, у сарадњи Викимедије Србије
и Народног музеја Краљево, у просторијама Музеја, у Краљеву, Трг Светог Саве 2,
одржаће се трибина:

CREATIVE COMMONS – КРЕАТИВНОСТ И ДРУШТВО ЗНАЊА

Фокус трибине је представљање отворених међународних правних стандарда – Creative Commons лиценци и значаја ових јавних и бесплатних стандарда у процесу унапређења транспарентности, промоције и протока креативних (научних, образовних, уметничких, медијских) садржаја у савременом свету.

У оквиру трибине, биће демонстриран поступак лиценцирања, размене и коришћења садржаја лиценцираних Creative Commons лиценцама, као увод у расправу о интелектуалној својини и отвореним облицима интелектуалне интеракције у дигиталним условима.

Увод/Поздравна реч: Драган Драшковић, директор Народног музеја Краљево

Говори: Невенка Антић, Creative Commons Serbia Legal Project Lead
Nacionalne Creative Commons (CC) лиценце су, по правилима међународноправне Creative Commons процедуре, међународно признате 2007. године, када су званично постале саставни део система Creative Commons лиценцирања. На овај начин, обезбеђено је важење националних лиценци у целом свету, а ауторима и носиоцима права из Србије, омогућено бесплатно лиценцирање дела под одговарајућим унапред изабраним условима. Детаљније информације о пројекту налазе се на веб сајту Creative Commons Србије.

Викимедија Србије је независно невладино, нестраначко и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради развоја слободног знања. Удружење је званични национални партнер Задужбине Викимедија и Creative Commons.