УМЕТНОСТ У СТАКЛУ / ЈОН ТАМАЈАН И СЛОБОДАН МАРИНКОВИЋ

јун 6, 2014 у рубрици banerix аутор Уредник

Уметност у стаклуКонференција за новинаре поводом отварања изложбе биће одржана у понедељак, 9. јуна 2014. године у 13 сати, Галерија НМК.
Свечано отварање: уторак 10. Јуна, у 19 сати, Галерија НМК
Трајање изложбе: 10.јун – 10. Јул 2014. године.
Изложба под називом Уметност у стаклу представља дела савременог уметничког обликовања стакла, тачније стаклених скулптура и композиција два уметника, изразита представника овог медија: Јона Тамајана, румунског аутора и еминентног уметника дуваног стакла и Слободана Маринковића, нашег суграђанина, уметника фузионисаног стакла.

Виртуелна интерактивна презентација

Иако је данас однос уметника према материјалима измењен, па се осим са класичним увелико ради и експериментише са „неуметничким материјалима“, изложбе савремених мозаика, витража, стакла и даље су веома ретке. Бројне карактеристике стакла попут крхкости, ломљивости, истовремене издржљивости, као и осећај лакоће и транспарентности чине га атрактивним и интригантним како за рад, тако и за презентацију.
Румунски уметник Јон Тамајан (1954) завршио је Академију за визуелну и декоративну уметност у Клужу (1982) и читав свој стваралачки опус фокусирао на примењене технике у стаклу, прво као уметнички дизајнер у Фабрици стакла, у Сибиу, а потом у атељеу стакла Ion Art Glass, којим и данас руководи и у коме зајдно са својим креативним тимом обликује и ствара уметничка дела у стаклу. Уметник је изузетне енергије и продукције, препознатљивог и аутентичног уметничког идентитета и ван граница Румуније, што потврђује и његова радна биографија и изложбе од Њујорка, Париза, Берлина, Букурешта, Милана, све до Јапана. Председник је Савеза уметника Сибиу и члан румунског парламента.
Стваралаштво Слободана Маринковића (1960) одражава јединствено интересовање за примењене технике витража и фузионог стакла у нашој средини. Након завршеног Факултета примењених уметности у Београду(1987), профилише своја интересовања, бавећи се сликарством, техникама иконописа, мозаика, теракоте и витража. У тражењу адекватног израза помажу му и постдипломске студије на истом факултету, где усавршава знање о поменутим техникама, начине израде комбиновање старих са новим технологијама, као и њихове естетске димензије. Своја знања о техници витража усавршава 2000. године у Кракову, код професора Јозефа Фурдина, где упознаје и истражује све тајне старих витражних техника, посебно технику сликања на термички обрађеном стаклу. Схватајући значај експеримента и могућности изражавања у сродним материјалима, наставља са истраживањем, и то са специфичним и захтевним техникама у стаклу, те тако одлази у Амстердам (2004.), код професора Луис ла Роја, где се едукује у области савремене методе фузионисања и ламирања стакла. Такође, тих година успоставља сарадњу са индустријим“EGERMANN“, из Новог Бора у Чешкој, која се бави обликовањем стакла. Године 2007. постаје доцент на Филолошко – уметничком факултету у Крагујевцу, за уметничку облас Зидно сликарство –сликарска технологија и зидне сликарске технике.

Аутор изложбе: Сузана Новчић, виши кустос НМК.