ЈЕЛЕНА ВЕЛИКА КРАЉИЦА – Музеј Херцеговине, Требиње

август 17, 2015 у рубрици ГОСТОВАЊА, ПРОГРАМИ аутор Уредник

Jelena velika kraljica Trebinje -001
Позивамо Вас на отварање изложбе ЈЕЛЕНА ВЕЛИКА КРАЉИЦА – седам вијекова од смрти краљице јелене Анжујске, поводом Славе Града Требиња. Музеј Херцеовине Требиње. Уторак, 18. август 2015. у 20 часова. Изложба је отворена до 13.09.2015.г.

ТРЕБИЊЕ │ Аутори изложбе „Јелена Велика Краљица“су Народни Музеј Краљево и Републички завод за заштиту споменика културе Београд. Изложба приказује живот владарке из куће Немањића кроз три периода њеног живота, од удаје за Уроша до његове смрти 1276. Године, затим самостално управљање дијелом Србије под титулом Јелене Велике Краљице Србије, Дукље, Албаније, Хума, Далмације и Приморских области са комплетним управним апаратом и двором у Требињу и трећи дио после 1306. године када се краљица замонашила и повукла у свој двор у Брњацима, гдје се и упокојила 1314.
Изложбу чине покретни археолошки материјал из манастира Градац као задужбине краљице Јелене и панои са копијама фресака, фотографијама и цртежима манастира и цркава везаних за ктиторску активност краљице, као и пратећи текст који показује историјске околности у време њеног живота.
Након изложбе планирана је промоција књиге Миле Михајловића – “За Српску војску – једна заборављена прича”
Књига је репринт издање војног документа, који је 1917.године објавила Специјална канцеларија Министарства краљевске морнарице Италије, у којој се описује петомесечна операција италијанске морнарице у Првом свјетском рату, када је српска војска и народ пребачен са јадранске на италијанску обалу.
Од 12. децембра 1915. до 29. фебруара 1916. године спасена је преостала српска војска са масом народа и краљем Петром Првим Карађорђевићем, регентом Александром, премијером Пашићем и члановима српске владе. Ауторка књиге, која је и превела овај документ на српски језик је Мила Михајловић, новинар РАИ телевизије.
Извори: Радио Требиње; Моја Херцеговина