Научни скуп КРАЉЕВО–РАНКОВИЋЕВО–КРАЉЕВО

август 19, 2015 у рубрици АКТУЕЛНО, ПРЕДАВАЊА, ПРОГРАМИ аутор Уредник

naucni-skupДругог дана ЖИЧКОГ ДУХОВНОГ САБОРА ПРЕОБРАЖЕЊЕ 2015, у понедељак 17. августа 2015. године са почетком у 11 часова, у Народном музеју Краљево, почео је научни скуп КРАЉЕВО–РАНКОВИЋЕВО–КРАЉЕВО. [ПРОГРАМ]

Научни скуп КРАЉЕВО-РАНКОВИЋЕВО-КРАЉЕВО представља наставак научног скупа РУДО ПОЉЕ-КАРАНОВАЦ-КРАЉЕВО, који је организовао Народни музеј Краљево са Балканолошким институтом САНУ за Дане преображења 1997. године, у жељи да обради историју од првих помена насеља у XV веку, које ће прерасти у варош Карановац и град Краљево, до 1915. године (истоимени зборник научних радова објављен је 2000.). Нови научни скуп има за циљ да истражи савремену историју, оквирно говорећи, прве половине XX века у Краљеву, које ће у прериоду раног социјализма још једанпут, на кратко, променити име. Научни скуп КРАЉЕВО-РАНКОВИЋЕВО-КРАЉЕВО организују Народни музеј Краљево и Центар за историју Југосавије и савремену националну историју Филозофског факултета у Београду и одржава се од 17. до 18. августа 2015. у Галерији Народног музеја. На скупу учествује 27 научних радника и истраживача из Србије.

Трећег дана ЖИЧКОГ ДУХОВНОГ САБОРА ПРЕОБРАЖЕЊЕ 2015, у уторак 18. августа 2015. године са почетком у 10 часова, у Народном музеју Краљево, настављен је научни скуп КРАЉЕВО–РАНКОВИЋЕВО–КРАЉЕВО.