IN MEMORIAM МИЛОРАД МИХАИЛОВИЋ

септембар 21, 2015 у рубрици АКТУЕЛНО аутор Уредник

milorad-mihailovic20. септембра, навршило се 20 година од преране смрти Милорада Михаиловића (1949-1995.) историчара уметности и директора Народног музеја Краљево.

Рођен је у селу Ратини код Краљева, и након завршене Гимназије уписао је историју уметности на Филозофском факултету у Београду, где је са највишим успехом дипломирао код професора Војислава Ј. Ђурића. Његовим доласком на место кустоса Уметничке збирке 1973. године, почиње свестрана активност овог одељења. Мики Михаиловић је био личност изузетно енергије, стручности и знања. Најпре је радио на увећању уметничке збирке изузетно вредним делима и легатима, као и на обради комплетног уметничког фонда. Посебно је значајан његов допринос развоју ликовног живота у Краљеву. Покренуо је више годишњих, ликовних изложби, а изузeтном динамиком изложбених активности учинио је да краљевачки музеј постане један од битних центара ликовне сцене у Србији. Објавио је низ радова у научним и стручним часописима.

За директора Народног музеја именован је 1. јула 1979. године, чиме су дошле до изражаја његове велике организаторске способности. Пресудно за будућност Музеја је његово ангажовање око добијања старог школског здања за музејску зграду и завршетак прве фазе, која је обухватала ревитализацију приземља, са новим галеријским простором, који је свечано отворен 21. марта 1995. године. Те исте године, круну његовог рада представља организовање два велика међународна научна скупа („Свети Сава у историји и традицији“ и „Жича, историја уметност“).

Милорад Михаиловић је изненада преминуо 20. септембра 1995. године у својој 48. години живота.

Град Краљево му је, постхумно, исте године, доделио Новембарску награду (која је установљена као признање за посебан и велики допринос у културном и јавном животу Краљева).