КУЛТУРА СЕЋАЊА: Ко не памти изнова проживљава

октобар 12, 2015 у рубрици ИЗЛОЖБЕ, ИСТОРИЈА, КУСТОСИ, ПРОГРАМИ, СИЛВИЈА КРЕЈАКОВИЋ, СУЗАНА НОВЧИЋ аутор Уредник

kultura secanja_1

Четвртак, 15. отобар 2015, у 19 часова. Галерија Народног музеја Краљево.

Изложба „КУЛТУРА СЕЋАЊА: Ко не памти изнова проживљава“ чији су аутори Силвија Крејаковић и Сузана Новчић, виши кустоси Народног музеја Краљево,  организована је поводом обележавања октобарске трагедије у Краљеву 1941. Изложба се бави управо начином на који памтимо и сећамо се овог догађаја, који је брутално променио историју града, структуру његовог становништва, али пре свега разорио личне и породичне животе.

Симболи прошлости, у „свечаним говорима, поменима, мимоходима, статуама, сликама и националним споменицима“ стално се мењају, а тиме и наново постављају питање наше одговорности према, још увек блиској прошлости. Пригодно одабрани датум меморијала,14. октобар, поистовећен је са датовањем трагедије, која је, према аутентичним изворима трајала од рација и затварања талаца у локомотивску халу, од почетка октобра, до извршења стрељања у данима од 15. до 20. октобра 1941. Стога је полазиште истраживања око културе сећања усидрено у самом догађају, и првом слоју запамћеног места краха хуманости, у трауматичним сећањима преживелих талаца. Са друге стране исходиште истраживања теме налази се у слоју сећања код послератних нараштаја, усвајаном непосредно у породици, али пре свега кроз јавну комеморативну праксу, која се увек огледала у владајућој идеологији.

Напослетку, изложба је реконструкција односа реалне, а довољно страхотне слике прошлости, сачуване у аутентичним сведочанствима и начина на који смо се трудили да је памтимо, од обликовања простора на коме се трагедија десила, уметничких дела створених тим поводом, до митологизоване интерпретације самог историјског догађаја.
Аутори изложбе: Силвија Крејаковић и Сузана Новчић

[Видео прилог] [Каталог][Хемеротека]