ЗЛОЧИНИ ВЕРМАХТА У СРБИЈИ ЗА ВРЕМЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

октобар 7, 2015 у рубрици ИЗЛОЖБЕ, ИСТОРИЈА, ПРОГРАМИ аутор Уредник

ЗЛОЧИНИ ВЕРМАХТА У СРБИЈИПонедељак 12. октобар 2015. у 14 часова. Галерија Народног музеја Краљево.

Реализацију изложбе су помогли: Спомен парк „21.октобар“ из Крагујевца, Народни музеј Крушевац, Народни музеј Краљево, Музеј града Београда, Војни музеј у Београду, Народни музеј Шабац, Међуопштински историјски архив у Шапцу, Музеј Јадра у Лозници, Народни музеј Панчево, Етнографски музеј у Београду и Јеврејски историјски музеј у Београду.

www.minrzs.gov.rs

Током Другог светског рата немачка окупациона власт је била успостављена у Србији и Банату са три посадне дивизије, Управним Штабом и јаком полицијском и обавештајном службом, са задатком да држе народ у покорности. Оружани устанак као одговор на ово стање изазвао је реакцију немачке Врховне команде и самог Хитлера. Задатак да се угуши устанак у Србији поверен је аустијском генералну Францу Бемеу, а њему поверене војне јединице имале су у свом саставу, нимало случајно, више од трећине Аустијанаца. Рачунало се да у себи носе расистички објени реваншизам према Србима, који су се словили за „гробаре Аустор-Угарске монархије“.
Франце Беме је преузео целокупну војну и извршну власт 20. септембра 1941., а већ 22. септембра покренуо офанзиву против устаника. Остаће упамћен у историји по наредби издатој 14. октобра 1941. због монструозне квоте, да се за једног убијеног немачког војника стреља 100, а за рањеног 50 талаца. Стрељачки одреди Вермахта само су у јесен 1941. убили од 25 – 30 00 цивила у Србији, међу којима је поред Срба било око 6000 јеврејских и ромских одраслих мушкараца. Немачка регуларна војска у Србији је била главни носилац масовних злочина против цивилног становништва, за разлику од других окупираних земаља, где је више била у функцији техничке и логистичке помоћи ударним СС- групама или полицији. О томе сведоче стравични злочини Вермахта над цивилима у Панчеву и Јабуци, Београду, Шапцу и Драганцу, Краљеву, Крагујевцу и Крушевцу, о чему говори ова изложба поводом међународног дана сећања на жртве холокауста (1945-2015.)
Изложбу је ораганизовало Министарство за рад запошљавање и социјална питања и Медија центар „Одбрана“, а реализацију изложбе су помогли: Спомен парк „21. октобар“ у Крагујевцу, Народни музеј Краљево, Народни музеј Крушевац, Музеј града Београда, Народни музеј Шабац, Међуопштински историјски архив Шабац, Музеј Јадра у Лозници, Народни музеј Панчево, Јеврејски историјски музеј у Београду, Етнографски музеј у Београду и Војни музеј Београд.
Франц Беме, опуномоћени главнокомандујући генерал у Србији у обраћању својим војницима:
„Ваш је задатак да прокрстарите земљом у којој се 1914. потоцима лила немачка крв. Ви сте осветници тих мртвих. За целу Србију има се створити застрашујући пример који мора погодити целокупно становништво“