Две изложбe из збирки Народног музеја Краљево

мај 17, 2016 у рубрици ЕТНОЛОГИЈА, ИЗЛОЖБЕ, ИСТОРИЈА, ПРОГРАМИ, УМЕТНОСТ аутор Уредник

kosovoimetohijawebПетог дана манифестације Музеји Србије, десет дана од 10 до 10, у уторак, 17. маја 2016. у 18 сати у Галерији Народног музеја биће отворене две изложбе које репрезентују део блага из збирки Народног музеја Краљево.

Изложба „Косово и Метохија: фреске и златовез из Уметничке и Етнолошке збирке“ представља баштину ове области из збирки Народног музеја Краљево. Биће изложене копије фресака из Пећке патријаршије (XIII век), Грачанице (XIV век), као и из два манастира из Македоније: Псаче (XIV век) и Леснова (XIV век). Племенита вештина златовеза имала је своје центре на Косову, пре свега у Призрену, а публика ће моћи да види део Збирке ношњи са Косова и Метохије (XIX век), које спадају у предмете нулте категорије.

.

.
ratimirwebИзложба „Рат и мир: униформе из Историјске збирке“ представља широј јавности велики откуп Народног музеја из 2015. године којим је обогаћена ова збирка. Реч је о три униформе краљеве гарде Александра I Карађорђевића и 10 униформи чији је значај у историјској улози њихових носилаца: Павла Јакшића, Момчила – Моме Дугалића и Драгољуба Моравчића, бораца Другог светског рата и послератних генерала Југословенске армије и ЈНА. Њихов ратни пут у краљевачком партизанском одреду „Јово Курсула“, потом IV краљевачком батаљону I пролетерске бригаде НОВЈ и већим војним формацијама, водио је преко најтежих попришта до завршних борби за ослобођење Југославије.