Завршен Легат Оливере Радојковић Чоловић

мај 9, 2016 у рубрици АКТУЕЛНО аутор Уредник

Породична кућа Оливере Радојковић Чоловић након завршене адаптације - легат Народног музеја и нови културни простор

Породична кућа Оливере Радојковић Чоловић након завршене адаптације – легат Народног музеја и нови културни простор

Легат др Оливере Радојковић Чоловић обухвата породичну кућу у Краљеву (80 м2) са двориштем, у Карађорђевој улици број 98, која је пренета у власништво музеја 2012. године, као и колекцију уметничких дела у које спада 21 икона и 120 дела савремене уметности. Први Оливерин дар Музеју била је Збирка српских икона из XIX века, коју је поклонила 1986. са 13 уља на платну и 8 темпера на стаклу. Иконе су настале у Подунављу и дело су непознатих иконописаца. У колекцији савремене уметности најбројнија су дела Мирјане Михаћ (34 рада), Младена Србиновића (34) и Ксеније Дивјак (19), а ту су и дела Петра Добровића, Даде Ђурића, Миће Поповића, Мила Милуновића, Љубице Цуце Сокић, Данице Антић, Мариа Маскарелија, Моме Капора. Поред тога, у легату је и богата збирка покућства и намештаја, укупно 157 предмета од стакла, порцелана, керамике и дрвета. Народни музеј Краљево је 2010. године у делу сталне поставке изложио један део легата, као најаву будуће комплетне поставке у кући која је томе намењена.

Објекат је у току 2015. потпуно адаптиран за потребе легата средствима у износу од 3 милиона динара, које је обезбедио град Краљево. У Музеју је у току стручни рад на припреми поставке легата, а свечано отварање овог новог културног простора, под бригом Народног музеја, планира се у мају, оквиру манифестације Музеји Србије, десет дана од 10 до 10.

Оливера Радојковић Чоловић је рођена у Дракчићима 1929. године у честитој породици Солунца Жарка Чоловића и мајке Миље. Са 17 година, из ратом порушеног Краљева одлази за Београд, где је завршила Медицински факултет. Постдипломске студије је завршила у Копенхагену и Београду, где је и докторирала. Током своје професионалне каријере, код нас и у свету, постигла је изузетне резултате, као врхунски стручњак у области анестезиологије и реанимације. Са друге стране др Оливера Радојковић Чоловић била је велики поштовалац културе и уметности. Од студентских дана почела је да формира своју колекцију, купујући иконе, слике и вредне предмете покућства. Њена збирка је из године у годину расла, као што су расла и њена пријатељства са уметницима, од којих су нека била за цео живот (Младен Србиновић, Мирјана Михаћ Србиновић, Ксенија Дивјак и други). Град Краљево је за њен гест хумани гест даривања највреднијег дела имовине Народном музеју и свом родном граду, наградио дипломом заслужног грађанина 2007. Преминула је у Београду 2010. године.