Марко Црнобрња – ПОТОМЦИ

септембар 9, 2016 у рубрици ИЗЛОЖБЕ, ПРОГРАМИ, СУЗАНА НОВЧИЋ, УМЕТНОСТ аутор Уредник

marko-crnobrnja-potomciИзложба скулптура Марка Црнобрње биће отворена у уторак, 13. септембра, у 19 сати у галерији Народног музеја Краљево.

„Уметник својим рецентним радовима проблематизује једно од најосетљивијих животних раздобља – детињство. Тачније, у средиште промишљања аутор ставља реконтекстуализацију детињства, кроз сопствено животно искуство родитеља, имплицирајући поништење границе између уметности и живота. Као родитељ он проживљава и разрешава проблеме своје деце, као уметник он транспонује своје искуство, идеје и дилеме у скулптуралне објекте.

Он је загледан у свет деце, њихову свакодневицу, ствари које их тиште, плаше, провоцирају, храбре, мотивишу… Притом, директно указујући на родитељске величанствене предрасуде, истрошене амбиције и школске грешке, као и свакодневне пропуштене тренутке, недовољно стрпљења, погрешне и/или површне одлуке…
Иако, на први поглед, његови радови имају традиционално тематско одређење, посреди је сасвим другачије, специфично интроспективно и уметничко истраживање, сасвим посебна поставка фигура, положај и став, који рефлектују данашње време, његову отуђеност и расејаност.
Наши потомци нас гледају, помало хладно, а више сугестивно, будећи нелагоду, кајање, осмех, а понајвише питање о нашој одговорности, која често и лицемерено оправдава мисао Душана Радовића: „На младима свет остаје, чим старији донесу такву одлуку“.

Сузана Новчић

Марко Црнобрња рођен је у Обреновцу 1978. године. Средњу Школу уметничких заната завршио је у Шапцу, на одсеку за дуборез. Дипломирао је вајарство 2005. године на Факултету Ликовних Уметности у Београду, у класи професора Мрђана Бајића. Члан је УЛУС-а од 2005.године.

Излагао је на више групних, а до сада је имао и више од десет самосталних изложби. Његове скулптуре се налазе у оквиру сталне поставке Педагошког музеја у Београду, Колекције Зептер и неколико приватних колекција.

 

ОТВАРАЊЕ