СЛАТКО ЗАПОЧИЊЕ ДАН

септембар 19, 2016 у рубрици ЕТНОЛОГИЈА, ПРОГРАМИ аутор Уредник

muzej-slatkog-poster-a3-a-01

Четвртак, 22. септембар 2016, у 18 часова. Народни музеј Краљево и Кућа Цветића, Цара Лазара  2. у Краљеву.

Наша кућа је од ретких кућа у којој, од како је направљена па до данашњих дана, се кува слатко, служи се слатко и дочекују се са њим гости. Чува се слатко на шифоњеру и поклања.

Кућа породице Цветић датира из 1908. Од тада се у њој, преко 100 година кува слатко и са њим се послужује. На исти начин на који је то било и некада. Слатко је део културног идентитета Краљева , чаршије, живота и обичаја њених грађана. Његов први помен датира из 1895. године.

Породица је скупила колекцију посуђа за служење слатког  и богату приватну селекцију овог грађанског специјалитета који се непрекидно већ 100 година чува на ормару и служи на аутентичан начин гостима и пријатељима ове куће.

Желимо да покренемо иницијативу за отварање музеја слатког у нашој кући (у аутентичном очуваном амбијенту салона са почетка 20. века.) са називом Музеј слатког – Кућа Цветића. У циљу очувања и промоције културног  и гастрономског наслеђа и обичаја овог града, као и отварању нових садржајних целина које ће ући у туристичку понуду и наћи своје место на културној мапи града и Србије.

Осим презентовања збирке и упознавања са овим обичајем гостима ће се служити слатко и кафа на традиционалан начин,  уз причу о историјату куће Цветића и њених чланова.

Ова збирка биће промовисана на данима заједничке европске баштине, која ове године за тему има културно наслеђе и локална заједница.

Сматрамо да овај концепт заслужује своје место и пажњу наше локалне заједнице, институција културе и јавности. Овај самостални пројекат већ је добио подршку Министарства туризма, Туристичке организације Београда, Министарства културе као и краљевачког музеја и њихових стручњака са којима имамо непрекидну дугогодишњу сарадњу.