Краљево 14. X 1941. ДОКУМЕНТА И СЛИКЕ

октобар 11, 2016 у рубрици ДРАГАН ДРАШКОВИЋ, ИЗЛОЖБЕ, ИСТОРИЈА, ПРОГРАМИ аутор Уредник

Петак, 14. октобар 2016, у 17 часова. Галерија Народног музеја Краљево.
Изложба Краљево 14. X 1941. године организована је поводом 75 година од најтрагичнијег догађаја у историји града познатог као Краљевачки октобар 1941. године. Од 15. до 20. октобра 1941. године немачка војна сила извршила је бруталну одмазду над становништвом Краљева, спроводећи своју претњу да ће за погинулог немачког војника стрељати 100 Срба, а за рањеног 50. Краљево је у тим данима изгубило, до сада именом и презименом утврђено, 2190 становника. Историја нас учи да потомци злочинаца и страдалих о овом догађају треба да сазнају и науче праву истину: злочинаца – како га не би поновили, страдалих – да не би поново били жртве. [Видео прилог]

Изложба Краљево 14. X 1941. године се састоји из два дела: историјско-документарног и уметничко-ликовног. У историјско-документарном делу изложба је подстакнута начином на који је Краљевачки октобар  уметнички интерпретирао Љубиша Ајдић, чији је отац Василије, после прогона из Битоља (Македоније), 1941, са породицом спас потражио у Краљеву и који је у њему стрељан. Уметнички доживљај пренет на платна, груписана у четири циклуса (1. Патријархално-православна Србија, 2. Крајпуташко-родољубива Србија, 3. Таоци и удовице, 4. Идеолошке слике времена и деца рата), није инспирисан искључиво литературом и победничком историографијом, већ је претежно производ, искуственог, дубоко проживљеног и емотивног односа малог сина према оцу који је стрељан. Трауматично искуство детета, које је у тренутку очевог страдања имало 5 година 7 месеци и 10 дана, тражило је да буде испољено на уметнички начин и данас буди емоције и захтева одговоре.

У овим оквирима, са бројним сазнањима добијеним на основу новоприкупљених фотографија и докумената, први пут представљених у јавности у историјско-документарном делу ове изложбе, настављено је трагање за тако потребном истином. Јер ако је историја учитељица живота и ако се човечанству сама по себи намеће потреба да из прошлости извуче поуке како се неки догађаји никада више неби поновили, треба очекивати да ће јој неумољиви точак времена омогућити да испуни своју мисију и изнесе истину која ће свима бити опомена и наук ради успостављања правог односа прошлости и будућности.


14oktobar2016