КОД ДВА БЕЛА ГОЛУБА – Драган Драшковић

октобар 20, 2016 у рубрици АУДИО ЗАПИСИ, ДРАГАН ДРАШКОВИЋ, МУЛТИМЕДИЈА аутор Уредник

Гостовање Драгана Драшковића, директора Народног музеја Краљево у емисији „Код два бела Голуба“ на Првом програму Радио Београда.

Историја је учитељица живота, али може да буде и велика животна страст. Тако је барем схвата Драган Драшковић, историчар, музејски саветник и директор Народног музеја Краљево. Драган Драшковић је аутор великог броја изложби, публикација и научних студија посвећених питањима историје. Већина радова тичу се прошлости Краљева. Недавно се из штампе појавила и књига „Краљево: од вароши до града“ у којој је, уз обилно коришћење фотодокументације, испричана прича о овом граду.
У вечерашњој емисији Драган Драшковић води нас на кратко путовање кроз време. Чућемо причу о настанку и развоју Краљева. Историјски развој Краљева може се сагледати кроз промене назива места. У простору око доњег тока Ибра и његовог ушћа у Западну Мораву 1476. године формирано је насеље које се помиње под називом Руда Поља.
Нешто касније, око 1540, уз име Рудо Поље јавља се и назив Карановац. Приликом посете краља Милана Обреновића Карановцу, на захтев грађана, 19. априла 1882. назив је промењен у Краљево. У кратком периоду (1949 -1955) у употреби је назив Ранковићево да би се поново усталио назив Краљево. Током времена Краљево је расло и развијало се, урбанизовало се, али се суочавало и са одређеним изазовима историје, од којих су најболнији били они које су донели ратови.

Аутор емисије: Војислав Карановић