Лојаник – рудник камених сировина праисторијских заједница централне Србије

октобар 20, 2016 у рубрици АКТУЕЛНО, АРХЕОЛОГИЈА, ВЕРА БОГОСАВЉЕВИЋ аутор Уредник

lojanik-002

Пројекат Народног музеја у Краљеву и Народног музеја у Београду.

Руководилац пројекта др Вера Богосављевић-Петровић, Народни музеј Београд.
Координатор пројекта Драган Драшковић, директор Народног музеја Краљево.
Консултант на пројекту проф. др Душан Михаиловић, Филозофски факултет у Београду.

У периоду од септембра до новомбре тим Народног музеја из Београда и Народног музеја у Краљеву врши археолошка истраживања праисторијског рудника окамењене шуме Лојаник и насеља Црквине у селу Конарево из периода првих пољопривредних заједница.

Прелиминарни резултати примењених различитих анализа као што су 3D ласерско скенирање терена, фотограметријска снимања и сондажна ископавања указују на дуг временски период коришћења рудника Лојаник, почевши од периода средњег палеолита до данашњих дана. Иста ситуација забележена је и у насељу Црквине, што отвара широке перспективе за будућа истраживања, а за Матарушку Бању представља могућност увођења атрактивних туристичих понуда.

У овим истраживањима су учествовали стручњаци различитих профила од археолога мр Драгана Јовановића (Градски музеј Вршац), Андреја Старовића (Народни музеј у Београду), ма Предрага Радовића (Народни музеј Краљево), Драгана Ћирковића, Јована Галфија,  до Марка Пантића, геодете, доц.др Александра Петровића, геоморфолога, др Дивне Јовановић, петролога и инг. Марије Урошевић,  као и  техничара Народног музеја Краљево Драгана Војиновића, Александра Маричића, Слободана Миленковића, Рада Пајовића, Љиљане Томовић, Срђана Вуловића и Бојане Савић.

Пројекат је финансиран из буџета Републике Србије – Министарство културе и информисања и суфинансиран средствима Народног музеја у Београду и Народног музеја Краљево.