Новембарски салон визуелних уметности 2016

новембар 10, 2016 у рубрици ИЗЛОЖБЕ, ПРОГРАМИ, УМЕТНОСТ аутор Уредник

poster

Понедељак, 14. новембар 2016, у 18 чaсова. Галерија Народног музеја Краљево.

Новембарски салон визуелних уметности, својим шеснаестогодишњим континуираним и отвореним приступом, успева да одржи препознатљиву позицију важног упоришта и подстицаја савремене уметничке сцене. У прилог томе, не говоре само године трајања, већ и имена бројних значајних уметника, селектора и кустоса који су градили, креирали и на неки начин одржавали и означавали пажњу према савременој уметности.
Овогодишњи салон је вишеструко значајан, пре свега због присуства великог броја уметника средње и млађе генерације, али и као важан искорак у побољшању комуникације и транспарентности савремене уметности. Наиме, осим у Галерији удружења ликовних и примењених уметника Краљево, изложба ће први пут бити представљена у Галерији Народног музеја, што ће допринети већој прегледности и квалитету интерпретације.

На овогодишњем Салону радове је представило педесет троје ауторки и аутора, широког генерацијског распона, медијски и поетски битно разуђених. У таквом мноштву дискурса запажамо различите правце уметничког истраживања, који су као рефлексије на савремено друштво, контекстуално одређени културно, идеолошки, економско и политички.

16novembarskisalon

Сврха изложбе је афирмација уметника и уметности, прецизније преиспитивање и интерпретација рецентних тендеција, модела мишљења и микронаратива. Уз то, овакве изложбене форме конципиране као општи прегледи, доприносе већој социјализацији савремене уметности и њеној видљивости изван уметничких центара.
Жеља организатора је да Салон постане препознатљив и регионално позициониран у културном календару, што поред учешћа значајног броја етаблираних уметника, из године у годину, потврђује све веће присуство уметника из Краљева, Чачка, Крагујевца, Новог Пазара, Ужица, Горњег Милановца и других градова. Уз то, перманентан одзив и уметника са простора бивше Југославије и из иностранства доприноси његовој промотивној улози и културној оправданости.

 

 

Please follow and like us: