Мирослав Качаревић – Качо, новинар на сајту Драгослава Симића

децембар 9, 2016 у рубрици ПРОГРАМИ, ПРОМОЦИЈЕ аутор Уредник

miroslav-kacarevic
Уторак, 13. децембар 2016, у 19 часова. Галерија Народног музеја Краљево.
Аудио и фото архив СИМИЋ http://www.audioifotoarhiv.com

 

„Овде Радио Краљево“, дубоким и пријатним гласом саопштио је кроз етар 31. децембра 1970. године Мирослав Качаревић и на тај начин обавестио јавност да је град Краљево добио своју радио-станицу. Био је то историјски дан за овај град који више неће морати да чека милост великих медија да известе о понеком овдашњем догађају. Сада имамо Радио који ће нас свакодневно обавештовати о догађајима у граду и читавој тадашњој општини.

Мирослав Качаревић, звучна маскота Радио Краљева, врло брзо се, осим читања вести преко радија, прихватио одговорнијег и захтевнијег посла – новинарства. Није скидао са рамена онај не баш тако лак магнетофон марке „ухер“, трчао је од догађаја до догађаја, јављао се у програм директно са улица Краљева, извештавао понајвише о културним дошавањима… Потом је, уз рад на радију, али не само на Радио Краљеву, на којем је уредник Културног програма, већ и на Радио Београду, почео интензивно да пише и за „Ибарске новости“ у којима убрзо постаје уредник Културне рубрике. Међутим, захваљујући оној превеликој љубави према радију, на који је дошао победивши на општејугословенској аудицији за спикере, Мирослав Качаревић неуморно снима репортаже о обичним људима и њиховим судбинама и бива награђиван на домаћим и интернационалним фестивалима радијског стваралаштва.

Нажалост, овај талентовани и изврсни радијски стваралац, седам година пре истека радног стажа, напушта Радио Краљево и „Ибарске новости“. Побунио сам се против те његове одлуке сматрајући је непромишљеном. Међутим, он ми тада рече да се са брода који тоне ваља на време искрцати. Сада видим да је био у праву. Али, није праведно што се његов живот тако брзо завршио.

Драган Бајовић