„У срцу сам те закључала“ – историја споменара.

децембар 9, 2016 у рубрици ГОСТОВАЊА, МИРЈАНА САВИЋ, ПРЕДАВАЊА, ПРОГРАМИ аутор Уредник

2016_12_09_У Заводу за проучавање културног развитка у Београду, 8. децембра 2016. године,  одржано је предавање  „У срцу сам те закључала“ – историја споменара.

У програму су учествовале:
Марина Лукић Цветић, историчар уметности
Мирјана Савић, историчар
Бранислава Црномарковић, филолог
Лидија Цветић, глумица и доктор теорије уметности и медија

По речима Марине Лукић Цветић, споменари стижу у Србију као бечка мода, заједно са образовањем, страним језицима, тоалетама, клавирима, салонима и лепим манирима. Они прате све образоване и еманциповане девојке, а касније и девојчице. Пуни су стихова, лепих жеља, савета за живот, мудрости, носталгије, цртежа и пресованог цвећа… У њих се уписују другарице из школе, учитељица, сестре, маме, тетке, понеки романтични младић… Споменари су, уз незаобилазну модификацију, опстали до данашњих дана, али на жалост остали су потпуно на маргинама истраживача…

2016_12_09__05Мирјана Савић одржала је предавање и презентацију Од споменара до лексикона, говорећи о 11 споменара од 1898. до 1981. године, који се чувају у Народном музеју Краљево, а који могу да представљају вредан историјски извор, као и предмет проучавања неколико научних области, попут културне антропологије, музеологије, психологије, књижевности, педагогије и др.
Бранислава Црномарковић, филолог, причала је о свом драгоценом породичном наслеђу – три споменара из Панчева, од 1917. до седамдесетих година ХХ века.

Лидија Цветић је читала, занимљиве, тематски разврстане и пробране стихове из споменара.