СВЕТИ САВА СРПСКИ

јануар 23, 2017 у рубрици ИЗЛОЖБЕ, ИСТОРИЈА, ПРОГРАМИ аутор Уредник

 

sv.sava.srpski.kraljevoЧетвртак, 26. јануар 2017, у 18 часова. Галерија Народног музеја Краљево.
Изложбу организју Народни музеј Краљево и Историјски музеј Србије

Аутор: др Андреј Вујновић.
Дизајн поставке и каталога: Растко Шурдић

Изложбу ће отворити
Игуман студенички архимандрит др Тихон Ракићевић

На изложби су приказани световни живот Растка, трећег сина великог жупана Рашке Стефана Немање, његово одступање од земаљске власти, одлазак на Свету Гору и замонашење под именом Сава, рад на стицању аутокефалности и аутономије Српске православне цркве у Никеји где је постао и први српски архиепископ, прегалаштво на побољшању црквене организације, државотворни, државнички и дипломатски послови којима је издејствовао, између осталог, и међународно признање Србије за краљевину, али и немерљиви свестрани доприноси на пољу просветитељства, књижевности и ктиторства (обнова манастира Хиландар, подизање Жиче, Студенице и других манастира), који су Светог Саву учинили најзначајнијом личношћу у историји српског народа.
Свети Сава је због својих дела још током живота сматран светитељем, а након смрти 1236. године у Трнову у Бугарској и преноса његових моштију у манастир Милешева заокружен је и његов култ, уважен и поштован и код Руса, Грка, Бугара и других народа околних држава. Столеће и по након освајања Србије Турци су, увидевши да култ Светог Саве значи култ „старе српске државе” коју народ хоће да обнови, спалили светитељеве мошти 1594. године у Београду.

О Т В А Р А Њ Е
Изложба „Свети Сава српски“ Историјског музеја Србије, чији је аутор Андреј Вујиновић, музејски саветник, отворена је у четвртак, 26. јануара 2017. у 18 сати. На почетку отварања део из Житија Светог Саве говорио је глумац Краљевачког позоришта Миломир Недељковић. Публици се затим обратио Драган Драшковић, директор Народног музеја Краљево, који се осврнуо на важност средњовековног наслеђа у околини Краљева, пре свега оног који се везује са Светог Саву, његовог оца и брата, као и на труд Музеја да промовише и негује ово наслеђе, кроз своје и гостујуће изложбене пројекте, у које спада и „Свети Сава српски“. О самој изложби говорио је аутор Андреј Вујиновић. Изложбу је отворио архимандрит Тихон Ракићевић, игуман манастира Студеница.