Промоција књиге: Луис Марер – БУРА

март 29, 2017 у рубрици ПРОГРАМИ, ПРОМОЦИЈЕ аутор Уредник

bura1Уторак, 4. април 2017, у 19 часова. Галерија Народног музеја Краљево.

Учествују др Љубодраг П. Ристић, мр Волфганг Марер, Драган Драшковић, Гордана Тимотијевић, Миломир Недељковић

Народни музеј Краљево Вас позива на представљање књиге Бура др Луиса Марера која је први пут објављена у Кремсу (Аустрија) 1947. године. Књигу је Народни музеј Краљево превео и објавио захваљујући др Еви Рихтер Марер и мр Волфрангу Мареру, деци и наследницима др Алојза Марера који су права за превођење и коришћење без надокнаде уступили Музеју.

Захваљујући томе пред нама је књига Бура која говори о младом војнику Вермахта, Алфреду Кронеку, који се још у Бечу, пред почетак Другог светског рата упознаје са комунистичким идејама. Почетком рата бива мобилисан и убрзо, по казни, добија премештај за Србију и бива стациониран у Врњачкој Бањи, и касније у Краљеву. Преко свог пријатеља (коме је и посвећена ова књига) ступа у контакт са партизанима, постаје њихов обавештајац и до краја рата сарађује са њима.

Писана са несумњивим симпатијама према српском народу, поред бележења историјских догађаја, сусрета са значајним али и обичним људима и сликања њихових судбина, књига садржи и аутентичне описе улица, тргова, башта, кафана, вила, господских и сиротињских кућа у Врњачкој Бањи, Краљеву и Трстенику.

Представљање књиге је заказано за 4. април 2017. године у Галерији Народног музеја Краљево, Трг Светог Саве 2, са почетком у 19 часова.