ДРУГ ТИТО И ДРУГ МАРКО У РАНКОВИЋЕВУ И КРАЉЕВУ

април 5, 2017 у рубрици ИЗЛОЖБЕ, ИСТОРИЈА, ПРОГРАМИ, СИЛВИЈА КРЕЈАКОВИЋ аутор Уредник

Уторак, 11. април 2017, 19 часова. Галерија Народног музеја Краљево.

Фотографије као сведочанство присуства: Друг Тито и друг Марко у Ранковићеву и Краљеву.

Преузми каталог изложбе у PDF формату

Изложба „Друг Тито и друг Марко у посети Ранковићеву и Краљеву“ аутора Силвије Крејаковић, музејског саветника, представља део аутентичних фотографија из Историјске збирке Народног музеја Краљево као део сведочанства раних година социјализма у Краљеву.

Фотографије у Народном музеју и Историјском архиву у Краљеву и извештаји дневних гласила, који су помно пратили свечане дочеке државног послератног руководства, документују догађаје и њихове актере: симболичност имена у званичном називу града (од 8. јула 1949. до 8. јануара 1955) и присуство Александра Ранковића приликом агитације за Народни фронт 1950; у пратњи Председника државе 1951. и 1959. када је свечано открио Споменик отпора и победе и посетио „Магнохром“.

Насупрот овоме, у публикацијама и јавном дискурсу, од 1966. до почетка 80-тих година прошлог века, избрисано је сећање на „Ранковићево“ и посете Александра Ранковића. После IV седнице ЦК СКЈ, 1. јула 1966. на Брионима: „После Пленума, Ранковићеве слике су поскидане са зидова. Фалсификоване су ратне и послератне фотографије на којима је његов лик. Краљево на пример, у својој јединој монографији уопште не помиње период када се звало Ранковићево“ (Јелена Петровић, Живот у Ранковићеву, документи, сведочења, Краљево 1989)