Пут ка БЕЛКАНТУ

април 18, 2017 у рубрици КОНЦЕРТИ, ПРОГРАМИ аутор Уредник

Четвртак, 20. април 2017. у 19 ч. Галерија Народног музеја Краљево.

На програму дела композитора: А. Вивалдија, Д. Големовића, Г. Доницетија, Ж. Бизеа, 0. Респигија, Р. Леонкавала. Професор НИКОЛА КИТАНОВСКИ и пијаниста МИЛИВОЈЕ ВЕЉИЋ Вам представљају: Мирјану МАТИЋ, сопран Ану СТАНКОВИЋ, сопран Марију ЧУПОСКУ, сопран Ану МАРЧЕТИЋ, сопран Невену ЂОКОВИЋ, сопран Мартину КОЉЕНШИЋ, мецосопран Вању Бисерчић, тенор.

Никола КИТАНОВСКИ, оперски певач – тенор и професор соло певања на Факултету музичке уметности Универзитета уметности у Београду, осмислио је и 2006. године покренуо пројекат „Пут ка БЕЛКАНТУ“, којим већ више од десет година пружа могућност младим певачима (пре свега актуелним и дипломираним студентима из његове кпасе, али и одабраним студентима из кпаса његових колега са факултета) да јавним наступима усаврше, а уједно и потврде своје новостечене вештине и знање из области уметничког певања. До сада је на више од 35 различитих концерата учешће узело више од 30 младих уметника, који су на тај начин промовисали и оперску уметност и соло песме различитих композитора.

Године 2009. овом „каравану” се прикључује и пијаниста Миливоје ВЕЉИЋ, који својим ентузијазмом и посвећеним радом у припреми певача и програма доприноси подизању квалитета наступа и постаје сигуран ослонац и подршка певачима на путу ка лепом певању. Пројекат „Пут ка Белканту“ је прихваћен и подржан од стране многих градова у Србији, а неки од њих су више пута били домаћини концертима из овог циклуса (попут Београда, Новог Сада, Сомбора, Кикинде, Вршца, Зрењанина, Крагујевца, Краљева, Крушевца, Параћина, Јагодине, Ћуприје, Ваљева, Ниша, Бања Луке, Панчева, Лазаревца, Чачка, Горњег Милановца, Смедерева и др.)

У сарадњи са Уметничким ансамблом МО Републике Србије „Станислав Бинички“ одржано је и дванаест целовечерњих оперских гала концерата, који су стекли епитет -традиционални. Драгоцено је ангажовање овог ансамбла који својом безрезервном подршком певачима пружа нова уметничка искуства.

Посебна част и привилегија за све учеснике овог пројекта су рад и наступи са уметником доказаног и огромног искуства, диригентом Весном ШОУЦ, под чијом диригентском палицом сваки гала концерт достиже изузетан професионални ниво, који је увек препознат и поздрављен од стране публике. У јубиларној, десетој години постојања, бригу о организацији концерата пројекта „Пут ка БЕЛКАНТУ“ преузела је организација ARS CREATIVA, коју је основао Никола Китановски.