У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУ

април 7, 2017 у рубрици banerix, ИЗЛОЖБЕ, ИСТОРИЈА, ПРОГРАМИ аутор Уредник

Петак, 7. април 2017, у 19 часова. Галерија Народног музеја Краљево

 

Изложба фотографија „У сусрет Руском Цару. Романови – царско служење“ посвећена је последњем Руском императору Николају II и његовој породици. Пројекат је настао са жељом и циљем да се српској публици приближи лик и дело чланова последње династије. Поред тога, да се пробуди сећање на породицу Романов, ближе упозна са животом и жртвеним служењем породице последњег Руског цара. При томе су се организатори потрудили да фотоматеријал одаберу полазећи од жеље да пре свега прикажу лепоту породице Романов, њихов свакодневни живот и служење за добробит Отаџбине и свог народа.

Управо мученик цар Николај и његова породица уживају посебну љубав код српског народа. Буђење сећања на царске мученике носи посебан значај у долазећој 2017. години, када се навршава 100 година од почетка велике руске трагедије, а 2018.године 100-годишњица мученичке кончине последњег Руског императора и његове породице, који су у Руској и Српској Цркви прибројани лику светитеља.

„Савест наша нас приморава да плачемо, када Руси плачу, и да се радујемо, када се Руси радују. Велики је дуг наш пред Русијом. Може човек бити дужан човеку, може и народ-народу. Али, дуг којим је Русија обавезала српски народ 1914. године, тако је огроман, да њега не могу вратити ни векови ни покољења. То је дуг љубави, која свезаних очију иде у смрт, спасавајући свог ближњег. Нема веће љубави, него ко положи душу своју за другове своје – то су речи Христа. Руски Цар и руски народ, неприпремљени ступивши у рат за одбрану Србије, нису могли не знати, да иду у смрт. Али љубав Руса према браћи својој није одступила пред опасношћу и није се уплашила смрти.
Смемо ли ми икада заборавити, да је Руски Цар са децом својом, и милионима браће своје пошао у смрт за правду српског народа?
Смемо ли прећутати пред Небом и земљом, да је наша слобода и државност коштала Русију више него нас?
Морал светског рата, нејасан, сумњив, и са разних страна оспораван, испољава се руској жртви за Србе у јеванђељској јасности, несумњивости и неоспоривости.
А мотив самоодрицања неземно морални осећај при жртвовању за другог – није ли то прилепљење к Царству Небесном?
Руси су у наше дане поновили Косовску драму. Да се Цар Николај прилепио к царсгву земном, царству егоистичних мотива и ситних рачуница, он би, највероватније, и данас седео на свом Престолу у Петрограду. Али он се прилепио к Царству Небесном, к Царству небесних жртава и јеванђељског морала; због тога се лишио главе и он сам и његова чада, и милиони сабраће његове. Још један Лазар и још једно Косово! Нова Косовска епопеја открива ново морално богатство Словена. Ако је неко на свету способан и дужан то разуме, то Срби могу, и обавезни су да разумеју.“ Беседу изговорио Св. Владика Николај Велимировић, 15/28. јула 1932. године, на Св. Равноапостолног Кнеза Владимира Руског.

Изложба „У сусрет руском цару“ отворена је на Благовести, 7. априла 2017. у 19 сати у Галерији Народног музеја Краљево, у организацији Сретењског манастира у Москви и цркве Свете Марине у Атеници код Чачка. Свечано отварање је започело наступом мешовитог хора „Св. Архиђакон Стефан“ при храму Св. Тројице у Краљеву. Након тога, у име Народног музеја Краљево, присутнима се обратио Олег Романов, виши кустос, након чега се публици обратио свештеник Владо Капларевић. Он је подсетио на жртву руског народа и цара Романова, којом је исписан један део историје српског народа. Изложбу је отворила Делфина Рајић, директор Народног музеја у Чачку.

Реч је о изложби црно белих фотографија из историјских архива и личних албума породице Романов и подељена је у три целине: једну чине портрети чланова царске породице, другу фотографије војне тематике. Трећи део чине спонтане фотографије, снимци које су радили лично чланови породице, забележивши заједничке моменте у шетњи, разговору, дечијим играма. Изложба ће бити отворена до 26. априла 2017.