САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ 09.05.2017.

мај 9, 2017 у рубрици АКТУЕЛНО, ТАТЈАНА МИХАИЛОВИЋ аутор Tatjana Mihailovic

На Конференцији за штампу која је одржана 9. маја 2017. у Галерији Народног музеја Краљево, поводом националне музејске манифестације „Музеји Србије десет дана од 10 до 10“ испред колектива Народног музеја Татјана Михаиловић, музејски саветник, прочитала је следеће:

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
НАРОДНОГ МУЗЕЈА КРАЉЕВО
.
Народни музеј Краљево, репрезентативна институција културе града Краљева, установа од националног значаја, један од најуспешнијих музеја у Србији, у овом тренутку се налази у ситуацији да је и без Статута и без директора.
Статут Народног музеја Краљево, према захтевима Одељења за друштвене делатности, усклађен је са Законом о култури, односно новим допунама и изменама овог закона из 2016. године. Статут је предат оснивачу у септембру прошле године, али од осам предложених статута јавних установа усклађених са законом на исти начин, једино наш није био усвојен. Оснивач, град Краљево, није писмено обавестио Музеј какве примедбе има на Статут, нити је поново покренуо правну процедуру, што је био дужан да учини. Тако већ 9 месеци нови Статут стоји у некој врсти правног вакуума.
С обзиром да директору Народног музеја истиче мандат 2017, прописаном законском процедуром Управни одбор Народног музеја је спровео Конкурс за избор новог директора и доставио резултате оснивачу, који није имао ни примедбе ни жалбе. Комисија за избор и именовање Скупштине града је једногласно донела одлуку да је једини кандидат који испуњава услове конкурса Драган Драшковић, историчар и музејски саветник, досадашњи директор музеја, и предложила Скупштини Града Краљева исто на усвајање. За ово место препоручују га, пре свега ванредни успеси саме установе и велики лични и стручни допринос.
Директор је на скупштини одржаној 5. маја 2017. претходно разрешен дужности, а након тога, уздржаним гласовима већинске коалиције (38 одборника), није постављен на ово место. Тако је Музеј дошао у ситуацију да је без новог Статута и без директора, као и без образложења зашто су донете овакве одлуке, за које нема низаконских нити стручних основа.Ова ситуација се отуда може протумачити искључиво као политичка воља. На овај начин је кроз опструкцију управног поступка, онај који је дужан да брине о установи, довео у питање њено функционисање.
С обзиром на низ нерегуларности у управном поступку, постоје јасне индиције да је реч о покушају да се личност која не испуњава услове конкурса, доведе на ову функцију. Зато смо се обратили Министарству културе и информисања и Министарству за државну управу и локалну самоуправу, са захтевом да се изврши надзор над управним поступком који је град спровео у овом случају, те да се обезбеди законитост рада.
Жалосно је да након 2016. године, која је једна од најуспешнијих од оснивања установе, у којој је Народни музеј Краљево гостовао са изложбом „Јелена велика краљица“ у Галерији САНУ, најпрестижнијем простору у Србији, на позив саме Академије наука, где је изложбу видело преко 18 000 посетилаца, која је такође гостовала и на представљању Србије на Данима франкофоније у Лиону, након отварања Легата Оливере Радојковић Чоловић, који је највећи појединачни дар Краљеву икада и издавања књиге Драгана Драшковића „Краљево од вароши до града“, где је публиковано преко 650 старих фотографија и разгледница Краљева, градска управа гледа на ову установу као на прости политички плен.

Колектив Народног музеја