Ротари у Србији 1929-2017

јун 26, 2017 у рубрици ИЗЛОЖБЕ, ПРОГРАМИ аутор Уредник

Уторак, 27.06.2017. у 20 часова. Галерија Народног музеја Краљево. Изложба је отворена до 9. јула. Први Ротари клуб у Србији био је Ротари клуб Београд, основан 1929.године. Његов први председник био је др Фердинанд Грамберг, правник, индустријалац и банкар, а потпредседник др Војислав Кујунџић, лекар, за чију активносг се и везује зачетак ротаријнства у Србији. Листа оснивача, а касније и других чланова Ротари клуба Београд, садржи имена неких од најистакнутијих људи из света привреде, науке, политике и културе тога доба.
У периоду између 1930. и 1940. у Србији се оснива још 14 Ротари клубова – Нови Сад, Сомбор, Велика Кикинда, Суботица, Стара Кањижа, Панчево, Земун, Лесковац, Ниш, Вршац, Стари Бечеј, Бачка Топола, Петровград – Зрењанин, и Ћуприја-Јагодина-Параћин.
Са почетком Другог светског рата, ротаријанске активности у Србији се обустављају, а бивају обновљене 1992.године. Уз пуно уложеног труда Ротари клуб Београд чартерован је 8.маја 1992, тако и званично поново уводећи Србију у велику ротаријанску породицу.
После 25 година обновљене Ротари активности, у Србији данас постоји 55 активних клубова. Њихови чланови предузимају бројне активности усмерене на добробит заједнице. Хумане активности Ротари клубова одвијају се највише у областима заштите здравља и превенцији болести, унапређењу образовања и квалитета живота, економском и друипвеном развоју и неговању пријатељских односа и разумевања међу народима, кроз дружење и акције са клубовима из других земаља.

http://www.kraljevo.biz/izlozba-15-godina-rotary-cluba-kraljevo/

Please follow and like us: