ЖИЧКИ ДУХОВНИ САБОР ПРЕОБРАЖЕЊЕ 2017

август 11, 2017 у рубрици ОСТАЛО, ПРОГРАМИ аутор Уредник

Програм свечаног отварања започиње 16. августа у 20 сати у Галерији Народног музеја Краљево, обраћањем градоначелника града Краљева др Предрага Терзића. Том приликом биће отворена изложба под називом Шапат кроз вечност – ћилими из Етнолошке збирке Народног музеја Краљево, ауторке кустоса етнолога Виолете Цветаноске. О изложби ће говорити Драгиња Маскарели, виши кустос Музеја примењене уметности из Београда. У музичком делу програма наступиће градски хор Црвчанин под вођством диригента Радоша Гвоздновића.
Главни програм овогодишње манифестације у Народном музеју Краљево представља свечано отварање изложбе под називом Шапат кроз вечност – ћилими из Етнолошке збирке, ауторке кустоса етнолога Виолете Цветаноске. Овај изложбени пројекат, праћен обимном публикацијом има изузетан значај пре свега јер испуњава основни циљ манифестације установљен још 1992. године када је иницирано оснивање Жичког духовног сабора – а то је неговање, изучавање и афирмисање аутентичних вредности националне културе и баштине. Изложба која ће овом приликом бити отворена на прави начин испуњава наведене циљеве, будући да ћилимарство представља најзначајнији сегмент текстилног стваралаштва у Србији.
Колекција ћилима Етнолошког одељења Народног музеја у Краљеву почела је да се формира са оснивањем Музеја 1950. године и данас броји 142 предмета. Збирку чине ћилими који су у Музеј доспели путем поклона и откупа и може се рећи да је то етнографски материјал који има велику културну и уметничку вредност. На изложби ће бити представљен 31 ћилим из заоставштина српских породица. Ћилими који се налазе у музејској збирци се разликују, како по ликовним и техничким карактеристикама тако и по функцији, и сакупљани су током 67 година постојања Музеја. По речима ауторке изложбе: „У ћилиму се генерише идентитет, како индивидуални тако и национални, али и личне интимне приче. Зато је ћилим магија а ткање својеврсна терапија. Он је одговор на људску пролазност, али и сведок свакодневног живота нашег народа. Ткање ћилима је стварање новог живота, новог дома, порода и богатства”.