МУЗЕЈСКИ ЕДУКАТИВНИ ПРОГРАМ ПОД НАЗИВОМ „СПОМЕНАРИ, СЕТИ СЕ МЕНЕ…” У ЛЕГАТУ  ДР ОЛИВЕРЕ РАДОЈКОВИЋ ЧОЛОВИЋ

септембар 14, 2017 у рубрици МИРЈАНА САВИЋ, ПРОГРАМИ, РАДИОНИЦЕ аутор Уредник

(уторак 12. септембар и среда 13. септембар 2017, у 12 сати)

Народни музеј Краљево је у сарадњи са Друштвом за српски језик и књижевност Краљево други пут организoвао едукативни програм у виду предавања и радионица под називом „Споменари, сети се мене…”,  у оквиру кога се млади Краљевчани, ученици основних и средњих школа, упознају са значајем и садржином споменара из XIX и XX века.

Програм је први пут реализован у склопу манифестације „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“ у Легату др Оливере Радојковић Чоловић. Због великог интересовања ученика, одлучено је да се овај дводневни програм приређује сваке године. Првог дана, 12. септембра 2017. учесници прогама били су ученици осмог разреда основних школа „Доситеј Обрадовић” Врба и „IV краљевачки батаљон” Краљево, а наредног дана 13. септембра 2017. ученици средњих школа, Пољопривредне школе „Др Ђорђе Радић“, Гимназије и Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

Мирјана Савић, ауторка програма, виши кустос Народног музеја Краљево, кроз предавање и презентацију, упознала је учеснике са споменарима и њиховом улогом у друштвеном и културном окружењу у коме су настајали у XIX и XX веку. Након предавања организована је радионица, где су ученици добили припремљене форме листова по угледу на старе споменаре. Тако су добили могућност да изразе своју креативност у области литерарног и ликовног стваралаштва и доживе, данас већ заборављено, искуство остављања трајне успомене пријатељима, како су то чинили некад њихови родитељи, и преци неколико генерација уназад.