ВАЗДУХОПЛОВНИ ШКОЛСКИ ЦЕНТАР КРАЉЕВО 1947-2017.

октобар 11, 2017 у рубрици ПРОГРАМИ, ПРОМОЦИЈЕ аутор Уредник

Субота, 14. октобар 2017, у 18 часова. Народни музеј Краљево и УПВЛПС  позивају Вас на промоцију монографије „Ваздухопловни школски центар Краљево 1947-2017.“ Аутор монографије је Фрањо Фабијанец, пуковник у пензији.

Говоре:
– Силвија Крејаковић, историчар – музејски саветник,
– Др Милојко Николић, пуковник у пензији,
– Фрањо Фабијанец, пуковник у пензији – аутор,
– Милан Јевтовић, потпуковник у пензији.

Аутор прве монографије о Ваздухопловно-школском центру у Краљеву, пуковник у пензији  – Фрањо Фабијанец, успео је да систематизује историју Ваздухопловно-школског центра у Краљеву, чије су претече Војно-технички завод и Фабрика авиона у Краљеву.  Иако су хронолошке одреднице омеђене годинама 1947. када је формиран Ваздухопловно-школски центар у Краљеву и 2017. којом се након седам деценија меморијализује пројекат образовања бројних генерација питомаца, потом старешина РВ и ПВО, полазиште  монографије је у традицијама војно-техничких установа на краљевачком подручју. Монографија о Ваздухопловно-школском центру који је на старим традицијама, од 1947. одшколовао готово 3000 официра и подофицира, представља прави омаж Краљеву. Њеним представљањем 14. октобра у 18:00 сати, Народни музеј у Краљеву обележава 14. октобар, као дан помена жртвама октобарског стрељања у Краљеву.

У садржају монографије акцентују се размере људских и материјалних губитака које су услед ратног злочина Вермахта у октобру 1941. претпели Ваздухопловно-технички завод и Фабрика авиона у Краљеву.  О томе ће, засновано на укупним прегледима да је током рата уништено од немачког и англо-америчког бомбардовања преко 40% предратних капацитета домаће ваздухопловне индустрије, а да је готово половина од хиљаду ратних жртава – стручњака и радника ваздухопловне индустрије – стрељана у октобру 1941. у Краљеву, говорити Силвија Крејаковић, музејски саветник у Народном музеју у Краљеву. О садржају монографије, чији је издавач Удружење пензионисаних војних летача и падобранаца Србије, говориће пуковници у пензији др Милојко Николић и Фрањо Фабијанец – аутор и потпуковник у пензији – Милан Јевтовић.