XVII НОВЕМБАРСКИ САЛОН ВИЗУЕЛНИХ УМЕТНОСТИ

новембар 9, 2017 у рубрици ИЗЛОЖБЕ, КУСТОСИ, ПРОГРАМИ, СУЗАНА НОВЧИЋ, УМЕТНОСТ аутор Уредник

Среда, 15. новембар 2017, у 13 сати. Галерија Народног музеја Краљево.

Новембарски салон визуелних уметности, који по седамнаести пут организује Удружење ликовних и примењних уметника Краљево, а од 2016.године у сарадњи са Народним музејем Краљево, има за циљ афирмацију уметника и уметности, размену креативности, знања и искуства, са фокусом на развоју савремене уметности и ширења круга њене публике. Данас је позиционирање савремене уметности у односу на (не)постојеће институционално и културно поље отежано и недовољно, понајвише за младе уметнике, који након школовања тешко потврђују своје постојање и деловање.

Оваквим отвореним изложбеним формама представља се својеврсни метанаратив који проговара о пруларизму и сложеној конфигурацији уметности на нашим просторима и шире. Поред тога, идеја је да се (не) посредним сусретом уметника, кустоса, публике оживи дијалог и интерактиван однос, којим се на неки начин утиче на побољшање друштвених односа и контекста који се успостављају унутар лабилне савремен уметничке сцене.

Овогодишњи Новембарски салон је значајан, јер је поред представљања  етаблираних уметника, отворио врата великом броју младих уметника, који су својом сложеном медијском иконосфером донели свежину и својеврсну фузију стилова и медија. Реч је о уметницима који су тек завршили своја школовања (основне и мастер студије), па је ово један од начина ка остваривању сопственог места у уметничком систему.

На тај начин нам се отвара и проблемитизара широко визуелно поље, које поред утемељених, препознатљивих наратива, сведоче о сложеној зони поп културе, свакодневног живота, постмодерној цитатности и теоретском експериментисању. Радови 46 уметника реферирају на друштвени, политички и културни контекст, што  доноси аутентичне и медијски разуђене уметничке поетике.

Ове године је и териоторијално Салон повезао велики број градова (Краљево, Крагујевац, Ужице, Нови Пазара, Пожега, Трстеник, Врбас, Апатин, Лозница), укључујући наравно и центре Београд, Нови Сад и Ниш. Уз то перманентан одзив уметника из иностранства доприноси његовој промотивној улози и културној оправданости, што на овогодишњој селекцији доказују уметници из Египта и Русије.