ЛЕГАТ ЛЕПОСАВЕ АЛЕКСИЋ ЗАРИЋ – ДЕО КОЛЕКЦИЈЕ ДУЊИЋ

фебруар 8, 2018 у рубрици banerix, АРХЕОЛОГИЈА, ИЗЛОЖБЕ, ПРОГРАМИ, СЛАЂАНА СПАСИЋ аутор Уредник

Среда, 14. фебруар 2018, у 19 часова. Галерија Народног музеја Краљево.

Изложба „Легат Лепосаве Алексић Зарић, Део Колекције Дуњић“ први пут представља јавности обиман и комплексни поклон дародавца, госпође Лепосаве Алексић Зарић, који обухвата 216 предмета, који су ушли пре свега у Археолошку збирку (88), али и у све друге збирке Народног музеја Краљево (Етнолошку, Нумизматичку, Историјску, Уметничку и Природњачку).Овај вредни материјал представља сегмент културној јавности познате Збирке Дуњић, чијих је безмало 1400 предмета, поклоњено Народном музеју у Београду, а 205 предмета Музеју града Београда. Наиме, дародавац Лепосава Алексић Зарић је део овог материјала добила од својих блиских рођака и великих колекционара, брачног пара др Софије и др Милојка Дуњића и, баш као и они, након година чувања, определила се да их трајно поклони музејској кући. Њено опредељење за Народни музеј у Краљеву подстакнуто је чињеницом да су њен отац Миодраг, односно деда Михаило Хаџи Алексић, угледан трговац и политичар, из Краљева.

Карактер самог поклона, његова висока музеолошка, научна и културна вредност, посебно група предмета који припадају хеленистичком и римском периоду, чине овај легат драгоценом целином.

Аутор изложбе је Слађана Спасић, виши кустос Народног музеја Краљево, а отварању ће присуствовати дародавац Лепосава Алексић Зарић.