Kонкурс за учешће на 44. Дечјем мајском ликовном салону

март 28, 2018 у рубрици Uncategorized, НАДИЦА ЛИШАНИН аутор Уредник

Поштовани педагози ликовне културе,

Позивамо вас да учешћем на конкурсу 44. Дечјег мајског ликовног салона представите резултате вашег педагошког рада, које сте остварили на часовима ликовне културе током ове школске године. Радови које достављате за конкурс су најбољи доказ квалитета изведене наставе и вашег доприноса образовању и развоју интелектуалних  и креативних потенцијала ваших ученика. Циљ приређивања изложбе Дечјег мајског ликовног салона јесте да се јавним представљањем најуспешнијих радова насталих на школским часовима, истакне значај ликовног образовања и адекватно вреднује ангажман и труд који свакодневно улажете на свом  послу. Будући да је реч о најстаријој музејској манифестацији, позивамо вас да и ове године 44. пут по реду успешно реализујемо најзначајнију изложбу дечијег ликовног стваралаштва у нашем граду.

Дечји мајски ликовни салон, по својим правилима, подразумева учешће ученика основих школа од 5. до 8. разреда. На изложби ће бити приказани радови који представљају одраз богате педагошке праксе у основношколским установама током календарске године, а који су изабрани кроз неколико фаза селекције. Сама изложба има такмичарски карактер, јер стручни жири Музеја додељује више награда. Награђују се радови и награде се уручују деци, али и педагозима који су пратили њихов рад. Сарадња кустоса Музеја са наставницима, успостављена на почетку и током учешћа на Салону, важна је за коначан резултат који видимо на завршној изложби. Примарну селекцију, односно жирирање за излагање  врше управо ликовни педагози чији избор радова музејски жири оцењује додељивањем награде за најбољу селекцију ученичких радова и награде за најуспешнију школу у области ликовног образовања. Поред 9 равноправних награда које се додељују најкреативнијим и технички најуспешније изведеним радовима, посебно се додељује главна награда која у част историчара уметности оснивача ове манифестације, носи име „Милорад Михаиловић”.

УМЕТНОСТ У СВЕМИРУ слоган је под којим се ове године одржава 44. Дечји мајски ликовни салон. Ова задата тема подразумева да ће опус радова на овогодишњој изложби бити посвећен свемиру, звездама, планетама, небеским телима, али и очувању наше планете Земље. Тема овогодишњег конкурса иницирана је гостујућом изложбом под називом МЕТЕОРИТИ, ГЛАСНИЦИ СВЕМИРА из Природњачког музеја Београд, која ће бити постављена у делу галеријског простора истовремено када и изложба Салона. Изложба Салона биће отворена 16. маја  као саставни део богатог и разноврсног програма који се од 14. до 20. маја приређује у оквиру највеће националне музејске манифестације Музеји за 10.

Изложба „Метеорити, гласници свемира” аутора Александра Луковића кустоса минералога, представља јединствену прилику да се шира јавност упозна са неколико највреднијих оригиналних експоната који се баштине у Природњачком музеју. Метеорити су увек интересантна и јако атрактивна тема, с обзиром да готово сви знају за њих што из научно популарне литературе, са филма и сл. Често се греши у вези идентификације метеоритског материја, препознати метеорит није лако, чак и када је његов пад примећен. Кроз изложбу посетиоци ће имати могућност да науче како да разликују метеорит од обичног стенског материјала са Земље, а сазнаће и поједине елементарне ствари попут: порекла, поделе, важности изучавања ове појаве и др. Као што се може закључити главни циљеви ове изложбе су едукација и популаризација.

Изложба „Метеорити, гласници свемира” инспирисала нас је да учеснике овогодишњег Дечјег мајског ликовног салона усмеримо ка поменутим темама и подстакнемо их да уметничким средствима открију нове могућности посматрања универзума. Деца ће стварањем радова на тему звезда, комета, кретања планета, Сунца, Месеца…,  стицати нова сазнања и истраживати бесконачне просторе своје маште као што је, према тренутним научним теоријама, безграничан и сам свемир.

Молимо вас да избор најбољих ученичких радова из ваше школе доставите Музеју до 15. априла 2018. г. како би се спровела планирана динамика реализације изложбе, која подразумева одабир радова за излагање и награде од стране стручног жирија, израду каталога  и галеријску поставку.

Изложба

44. Дечји мајски ликовни салон / Уметност у свемиру

Свечано отварање и додела диплома и награда:

Петак, 16. мај 2018. у 12:00, Галерија Народног музеја Краљево

Аутор каталога и изложбе:

Надица Лишанин, виши кустос

Организатор:

Народни музеј Краљево