РАДОШ АНТОНИЈЕВИЋ – САМОМ СЕБИ

март 7, 2018 у рубрици ИЗЛОЖБЕ, ПРОГРАМИ, СУЗАНА НОВЧИЋ, УМЕТНОСТ аутор Уредник

Среда, 14. март 2018, у 13 часова. Галерија Народног музеја Краљево. Радош Антонијевић је уметник средње генерације, који се образовао и стасавао у медију скулптуре. Његови радови настали у протеклих петнаест година представљају један од најупечатљивијих ауторских опуса домаћих уметника. Промишљено и доследно Антонијевић гради свој уметнички наратив, бавећи се разградњом и реинтерпретацијом, пре свега свог базичног медија, проблематизујући на тај начин питања скулпторских феномена данас, њихових  могућности, промена, перцептивних помака и сл. Зато се његови радови налазе на граници између скулптуре, објекта, инсталације, готовог предмета (ready made).

Поље његовог интересoвања је вишеслојно, окренуто  социополитичким, културним, идеолошким и друштвеним конструкцијама, у које активно укључује посматрача, и на неки начин заједно са њим преиспитује успостављене и прихваћене конвенције, пре свега егзистенцијалног и  културноисторијског класификовања. Његова дела се отуда баве промишљањем оних дихотомија које су наизглед велике разлике, супротстављене парадигме, препуне метафоре, запитаности и често трагикомичног наратива. Назив  краљевачке изложбе Самом себи, што је у ствари преузет наслов познатог дела Марка Аурелија, носи једну помпезну и у исто време искрену поруку, можда чак и тешку, онолико колико је тешко суочавање са самим собом.

Кустос изложбе Сузана Новчић, музејски саветник

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ

 

Радош Антонијевић рођен је 1969. у Панчеву, а одрастао је у Смедереву, где је завршио основну и средњу школу. Од 1992. студирао је вајарство на Факултету ликовних уметности у Београду, а дипломирао је 1997. као студент генерације.

Од 1997. до 2000. похађао је магистарске студије на истом факултету.

На ФЛУ у Београду почео је да ради 2001. као асистент, 2007. изабран је за доцента, а од 2016. у звању ванредног професора ради на свим нивоима студија. На Академији умјетности у Бањалуци хонорарно ради од 2000. године на предмету Вајање.

Докторску тезу Корективи облика – водич кроз скулпторске феномене одбранио је 2014. године.