ПЕРИЦА ДОНКОВ – РАВНАЊЕ ГЛАВЕ

април 20, 2018 у рубрици ЉУБИША СИМОВИЋ, ИЗЛОЖБЕ, ПРОГРАМИ, УМЕТНОСТ аутор Уредник


Петак, 20. април 2018, у 13 часова. Галерија Народног музеја Краљево.
Перица Донков је рођен 1956. године у Мазгошу (Димитровград). Факултет ликовних уметности завршио је у Београду 1981. године. На истом факултету магистрирао је сликарство 1984. у класи професора Раденка Мишевића. Члан је УЛУС-­а од 1983. године, у статусу слободног, истакнутог уметника, до 2008. године. Као један од најзначајнијих представника нео-­енформела излагао је на свим значајнијим ликовним манифестацијама током осамдесетих и деведесетих година (Контролирана геста, Југословенска документа 89, Тридесет најзначајнијих уметника VIII и IX деценије у Југославији, Бијенале младих, Октобарски салон…). Заступљен је у свим релевантним разматрањима ликовне сцене Југославије и Србије од 1981. године. Учествовао је на више од сто педесет колективних изложби, а тридесет пута је самостално је излагао (Београд: 1985 – галерија КНУ, 1994 – Салон МСУ, 1998 – галерија УЛУС-а, 2002 – Културни центар; Ниш, Врање, Гелзенкирхен, Нови Сад, Вршац, Панчево, Софија, Осло…).
Дела се налазе у збиркама Музеја савремене уметности – Београд, Музеју града Београда, Галерији СЛУ – Ниш, галерији Надежда Петровић Чачак, галерији Врање, Музеју Краљево, збирци Октобарског салона КЦ Београда, приватним збиркама колекције „Винер штедише“, Поповић, Вујичић и Трајковић, јавним и приватним просторима у Београду, Нишу, Софији, Балчику, Ослу, Гелзенкирхену, Њујорку, Чикагу, Лос Анђелесу, Бечу, Солуну, Венецији…
Добитник је четрнаест награда за сликарство (Златна палета УЛУС-а, награда Милан Коњовић, Бели анђео, Ђорђе Крстић, награда гал. Надежда Петровић, награда београдске критике за изложбу месеца…)
Добитник је највећег друштвеног признања града Ниша, награде 11. јануар, 2010. године. Од 2008. године ради на Факултету уметности у Нишу, а у звању редовног професора од 2014. Године 2015. излази из штампе монографија „Слика као склониште“ аутора Милете Продановића, издавач је Вујичић колекција Београд.