Позната краљевачка културна манифестација представљена на Цетињу

мај 25, 2018 у рубрици АКТУЕЛНО, ГОСТОВАЊА, МИРЈАНА САВИЋ, ПРОГРАМИ аутор Уредник

Бојана Јоксимовић, Мирјана Савић и Ана Гвозденовић на Цетињу Фото: М. М.

Прва Међународна Конференција библиотекара, архивиста и музеолога под називом „Libraries, Archives and Museums Conference (LAM), Montenegro, 2018“ одржава се јуче и данас на Цетињу у Свечаној сали Националне библиотеке „Ђурђе Црнојевић“.
На овом регионалном, међународном скупу своје радове ће изложити 33 учесника. Међу њима су и представници културних установа из Краљева, магистар Ана Гвозденовић, из Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ и Мирјана Савић, виши кустос историје из Народног музеја Краљева. Њих две су, јуче, на првој сесији одмах после свечаног отварања презентовале свој рад под називом „Жички духовни сабор Преображење – Место где је баштина жива и где се чува“. Била је то јединствена прилика да се истакнутим културним радницима из земаља региона представи ова значајна културна манифестација коју, већ трећу деценију заредом, организују Књижевни клуб „Краљево“, Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево и Народни музеј Краљево.То је културно-научна манифестација која негује, изучава и афирмише аутентичне вредности српске културе.

Манастир Жича и 19. август, дан када Српска Православна Црква слави Преображење господње одабрани су симболично како би се изразила суштина манифестације а то је спој традиције, темеља српске духовности и државности отелотворене у Манастиру Жичи, и савремене вредности српске културе изражене кроз актуелно песничко стваралаштво. Поред афирмације савременог песничког стваралаштва у склопу манифестације организује се и низ других музичких и ликовних садржаји а све то чини да Краљево, средином августа постане културна престоница Србије. Организатори не заборављају ни струку те се труде да угосте еминентне стручњаке из различитих хуманистичких области. Тако је, осим књижевно научних скупова о поезији лауреата, под окриљем манифестације приређено пет значајних мултидисцциплинарних научних скупова: „Старо наслеђе у савременој српској поезији” (1993), „Културно наслеђе и његова заштита” (1994), „Жича – уметност историја” (1995), „Рудо Поље – Карановац – Краљево: од првих помена до Првог светског рата” (1997), „Краљево–Ранковићево–Краљево” (2016). Овакав концепт Жичког духовног сабора показују како се традиционално и модерно могу, на најбољи начин, ујединити у интересу неговања поезије и културне баштине.

 

Извор: Danas.rs