Промоција књиге Рода Рода – Српски дневник извештача из Првог светског рата – Ратни пресбиро Аустроугарске монархије

август 8, 2018 у рубрици ИСТОРИЈА, ПРЕДАВАЊА, ПРОГРАМИ, ПРОМОЦИЈЕ аутор Уредник

Петак, 10. август 2018, у 19 сати. Легат Оливере Радојковић Чоловић – Карађорђева 98.

Аутор: Гордана Илић Марковић

У књизи „Рода Рода – Српски дневник извештача из Првог светског рата – Ратни пресбиро Аустроугарске монархије“, Гордана Илић Марковић пружа увид у језички израз аустријске ратне пропаганде на примеру ратног стваралачког опуса Александра Рода Роде, аустријског писца, сатиричара, виртуоза кратке форме и првог преводиоца Петра Кочића и Бранислава Нушића, о коме се не зна много на српском говорном подручју.

Делатност Роде Роде је један од битних извора за разумевање формирања негативног јавног мњења о Краљевини Србији, пре и током Првог светског рата, па представља значајно како литерарно тако и историјско сведочанство. Поред тога књига указује на свевременост снаге пропагандног израза. Књигу су објавили издавачка кућа „Прометеј“ из Новог Сада и РТС.

Гордана Илић Марковић је завршила студије класичних наука на Филозофском факултету у Београду, а славистике и јапанологије у Бечу. Магистирала је и докторирала на Одсеку за лингвистику Универзитета у Бечу, где је данас и запослена. Области њеног истраживачког рада су: контактна лингвистика, језичка политика, јужнословенско-аустријске језичке и културне историјске везе, културолошка и социјална историја Првог светског рата (тежишта – језички израз српске и аустроугарске периодике и књижевности Првог светског рата и заробљенички логори Првог светског рата). Из наведених области је објавила више научних радова на немачком, српском и енглеском језику.