УРУЧЕНА ЖИЧКА ХРИСОВУЉА

август 21, 2018 у рубрици ОСТАЛО, ПРОГРАМИ аутор Уредник

На сам дан Преображења Господњег, у недељу је под сводовима цркве светога Спаса у манастиру Жичи, знаменитој задужбини Немањића с почетка 13. века, после вишедневног саборовања песнику Стевану Тонтићу уручена “Жичка хрисовуља”- највише признање Жичког духовног сабора “Преображење” и једно од најпрестижнијих књижевних награда у нас, чиме је овај, 27. по реду духовни сабор и окончан.
Како је одлуку о додели, по традицији, жири саопштио још на Спасовдан – 40 дана по Христовом васкрсењу – овогодишња “Жичка хрисовуља” песнику Стевану Тонтићу припала је “за дубоко лирско сведочанство о удесу рата и изгнанства”.

Признање – “златопечатену повељу” и преображењску икону, Тонтићу је, као једном од 27 досадашњих добитника и чувара српског песничког језика и речи, такође по традицији, уручио градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

– Шта би пјесник, удостојен наградом Жичког духовног сабора, ваљало да каже на свечаности додјеле „Жичке хрисовуље“ у овом дивном храму? Шта изузев израза захвалности за тако лијеп дар на једном светом, за српску духовност, историју и културу изузетно важном мјесту? То сам се питао ових преображењских дана, размишљајући о односу свјетовног и сакралног, поезије и религије – беседио је овогодишњи лауреат. – Или, рецимо, о односу побуњеничког, изразито критичког и ироничног говора о стању ствари у свијету и скрушеног прихватања животних, ма колико тешких или трагичних околности. Ти односи нису, наравно, без противрјечја па и парадоксалних момената, а пјеснички говор ту се често одвија између крика и молитве.

У препуној манастирској трпезарији светога Саве у Жичи, где је свечаност и одржана, овом приликом о песничком делу Стевана Тонтића говорили су председник жирија др Драган Хамовић и књижевни критичар Марко Паовица. Глумац Александар Срећковић беседио је одабране стихове лауреата, док је у музичком делу програма учествовала соло певачица Јана Крижак.

Аутор текста: Горан Ћировић

Текст је пренет са сајта http://www.novosti.rs

Фотографије:  Kraljevski MagazIN