Култура сећања: Ко не памти изнова проживљава

септембар 11, 2018 у рубрици ГОСТОВАЊА, ПРОГРАМИ, СИЛВИЈА КРЕЈАКОВИЋ, СУЗАНА НОВЧИЋ аутор Уредник

Силвија Крејаковић и Сузана Новчић, ауторке изложбе

Изложба „Култура сећања: Ко не памти изнова проживљава“ чији су аутори Силвија Крејаковић и Сузана Новчић, музејске саветнице, отворена је у Музеју народне ослободитве у Марибору у уторак 11. септембра у 18 сати. На отварању су говорили директорка Музеја народне ослободитве Александра Берберих Слана и ауторке изложбе. Изложба је организована поводом обележавања октобарске трагедије у Краљеву 1941. и отворена је у Народном музеју Краљево, 15.октобра 2015. Након Краљева, изложба је гостовала у Народном музеју у Крагујевацу и Народном музеју Зрењанину.
Изложба се бави управо начином на који памтимо и сећамо се овог догађаја, који је брутално променио историју града, структуру његовог становништва, али пре свега разорио личне и породичне животе.
Симболи прошлости, у „свечаним говорима, поменима, мимоходима, статуама, сликама и националним споменицима“ стално се мењају, а тиме и наново постављају питање наше одговорности према, још увек блиској прошлости. Пригодно одабрани датум меморијала,14. октобар, поистовећен је са датовањем трагедије, која је, према аутентичним изворима трајала од рација и затварања талаца у локомотивску халу, од почетка октобра, до извршења стрељања у данима од 15. до 20. октобра 1941. Стога је полазиште истраживања око културе сећања усидрено у самом догађају, и првом слоју запамћеног места краха хуманости, у трауматичним сећањима преживелих талаца. Са друге стране исходиште истраживања теме налази се у слоју сећања код послератних нараштаја, усвајаном непосредно у породици, али пре свега кроз јавну комеморативну праксу, која се увек огледала у владајућој идеологији.

Напослетку, изложба је реконструкција односа реалне, а довољно страхотне слике прошлости, сачуване у аутентичним сведочанствима и начина на који смо се трудили да је памтимо, од обликовања простора на коме се трагедија десила, уметничких дела створених тим поводом, до митологизоване интерпретације самог историјског догађаја.
У Музеју народне ослободитве изложба ће бити отворена до 10.10.2018.