ХВАЛА ПЧЕЛАМА

октобар 4, 2018 у рубрици ИЗЛОЖБЕ, ИСТОРИЈА, МИРЈАНА САВИЋ, ПРОГРАМИ аутор Уредник

Понедељак, 8. октобар 2018, у 19 сати. Галерија Народног музеја Краљево.
ХВАЛА ПЧЕЛАМА
Историја пчеларства у краљевачком крају
аутор Мирјана Савић

Изложбу отвара др мед. Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије.
У музичком делу програма учествује Хор ОШ ”Светозар Марковић” под руководством Драгане Милићевић.

У склопу манифестације Краљевдан, Народни музеј Краљево и Друштво пчелара Краљево приређују изложбу „ХВАЛА ПЧЕЛАМА Историја пчеларства у Краљевачком крају“ ауторке Мирјане Савић.
Прoучавање привреде и пољопривреде у прошлости је неопходно за стварање слике о одређеној епохи, као и за разумевање политичког, друштвеног и свакодневног живота у њој. До средине 20. века пољопривреда је била основна грана српске привреде. Пчеларство је представљао битну грану пољопривреде на подручју данашње централне Србије. Историјски извори указују да је производња воска и меда била део свакодневице сељака још од средњег века.
Изложба илустурује развој пчеларства у насељима у којима је постојала пчеларска производња, најзначајнијим пчеларима у различитим историјским епохама, о преласку са стублина и вршакара на кошнице са покретним саћем, о врстама пчеларских производа, удруживању и образовању пчелара и технолошким новинама које се у пчеларству уводе крајем 19. и током 20. века, о стручним часописима из области пчеларства итд.
Посебан акценат стављен је на четири стуба развоја пчеларства, од којих је сваки у одређеној епохи превазилазио регионални значај: Манастир Жичу, Пољопривредну школу, Друштво пчелара Краљево и Ветеринарски специјалистички институт Краљево.
У оквиру изложбе приказани су радови по месецима у пчелињацима, медоносне биљке, представљене болести пчела и како се борити против њих, описани су пчелињи производи и њихова примена у апитерапију и индустрији изложбу чини занимљивом широј публици, ученицима, почетницима у пчеларењу, али и искусним пчеларима.
Начињен је осврт и на утицај пчеларства на стваралаштво вајара, сликара, књижевника и песника.
Изложба је праћена садржајним и богато илустрованим каталогом, аутора Мирјане Савић и Предрага Радовића.

Danas

KV NOVOSTI ONLINE

PORTAL KRUG

 

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ