Испричаћу ти причу

децембар 3, 2018 у рубрици АРХЕОЛОГИЈА, ИЗЛОЖБЕ, ПРОГРАМИ аутор Уредник

Четвртак, 6. децмбар 2018, у 19 часова. Галерија Народног музеја Краљево. Аутор изложбе Тимка Алихоџић, виши кустс Античког одела Археолошког музеја у Задру. 
Антички Једер (Colonia Julia Jader), какав је римски назив за Задар, основан је 48. године с.е. као насеље римских грађана, највероватније у време Јулија Цезара. Дугогодишње истраживање некропола Јадера, из периода од I-IV века, односно од владавине Августа до Константина Великог, донеле су Археолошком музеју у Задру богат материјал и могућност реконструкције живота становника античког града. На задарској некрополи сахрањивани су млади и стари, сиромашни и богати, људи различитих занимања: трговци, доктори, фармацеути, столари, гладијатори, писци, поборници различитих култова … 
Изложба прича приче о неколико занимљивих личности, чији се животи донекле очитавају из предмета са којима су сахрањени, пружајући увид у живописне призоре једног ишчезлог града. Посебан квалитет чини део је намењен слепим и слабовидим особама.

Изложба „Испричаћу ти причу…“ је прво гостовање једне институције из Хрватске у Народном музеју Краљево и друго гостовање ове изложбе у Србији, након Музеја града Београда током јесени ове године.