Рашка од праисторије до касног средњег века

децембар 5, 2018 у рубрици АРХЕОЛОГИЈА, ИЗЛОЖБЕ, ПРОГРАМИ, ТАТЈАНА МИХАИЛОВИЋ аутор Уредник

Уторак, 11. децембар 2018, у 19 часова. Галерија Народног музеја Краљево.

 „Рашка од праисторије до касног средњег века“ је трећа у низу изложби, има за циљ да презентује најстарије наслеђе овог простора, у периоду праисторије, од неолита преко металних доба, до античке прошлости, када је римска држава на овим просторима организовала своју управу над ибарским рудницима сребра. У средњем веку, када је формирана српска држава, чије средњовековно име Рашка носи и чува у изворној форми, ова област се током XIII века нашла у средишту њене територије, између архиепископије у Жичи и престоног града Раса, уздижући своју економску моћ сребром Копаоника. 

Аутори изложбе су археолог Татјана Михаиловић, музејски саветник Народног музеја Краљево и историчари уметности др Бранка Гугољ, доцент на Факултету уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Соња Милићевић, кустос Галерије Центра за културу „Градац“.


Изложба је реализована уз подршку Народног музеја Краљево, који је надлежан за територију Рашке и из чије Археолошке збирке је изложен део репрезентативног материјала ове области. Фотодокументацијом изложбу је подржао и Завод за заштиту споменика Краљево.

Изложба је повезана у античком делу са изложбом „Испричаћу ти причу…“ Археолошког музеја Задар, презентацијом најбогатијег гроба са некрополе Ланиште у Корлаћу код Баљевца.