ФОТО КОНКУРС

фебруар 18, 2019 у рубрици НАДИЦА ЛИШАНИН, ПРОГРАМИ аутор Уредник

ПОРТРЕТ – ЧОВЕК И МИСЛИ ЊЕГОВОГ ДУХА

НАРОДНИ МУЗЕЈ КРАЉЕВО РАСПИСИЈЕ НАГРАДНИ ФОТО КОНКУРС ЗА УЧЕНИКЕ СТАРИЈИХ РАЗРЕДА ОСНОВНИХ ШКОЛА (7. И 8. РАЗРЕД) И УЧЕНИКЕ СРЕДЊИХ ШКОЛА, ПОД ТЕМАТСКИМ НАСЛОВОМ ПОРТРЕТ – ЧОВЕК И МИСЛИ ЊЕГОВОГ ДУХА.

Задатак овогодишњег фото конкурса је портретна фотографија. Kао и сликар портрета, фотограф има за циљ да у једној статичној слици постигне најкарактеристичнији израз комбиновањем разних аспеката личности модела. Портрет је изнад свега људски документ, те да би постало уметничко дело мора тежити да постане дефинитивна слика неке личности. Дакле фотографијом се мора представити идентитет, карактер или емоционално стање портретисаног, које се очитава у његовој појавности одн. физичком изгледу.

Правилник за учешће на конкурсу:

СВИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ, КРЕАТИВНИ МЛАДИ ЉУДИ (ОД 13 ДО 18 ГОДИНА) МОГУ ДА СЕ ПРИЈАВЕ ЗА НАГРАДНИ ФОТО КОНКУРС ДО 15. АПРИЛА, ТАКО ШТО ЋЕ СВОЈЕ ФОТОГРАФИЈЕ ПОСЛАТИ НА МЕЈЛ foto.konkurs@nmkv.rs. Сваки учесник може послати максимално 2 фотографије. Уз фотографије, у дигиталној форми, снимљене било којим техничким уређајем, величине од 2000 px по дужој страници, у ЈPG формату, обавезно доставити: назив рада, име и презиме, датум и годину рођења, контакт телефон. Сваки учесник мора да буде аутор достављених фотогафија. Фото монтаже неће бити узете у разматрање. Одабране фотографије биће израђене о трошку организатора.

Три награђене фотографије треба да задовоље све наведене критеријуме жирирања: фотографију као психофизичку карактеризацију и емоционалну реалност портретисаног, занимљив и несвакидашњи приступ теми, вишеслојно размишљање, добро визуелно изражавање са адекватно примењеном естетиком и техником и висок до задовољавајући ниво техничке реализације.

Селекцију радова за излагање и избор најуспешнијег фото – рада вршиће жири у чијем саставу ће бити еминентни уметници фотографије. Стручни жири извршиће одабир 40 најбољих фотографија за излагање и 2 фотографије награђене у категорији 1. и 2. места.

Најуспешнији фотографски радови биће представљени на изложби чије ће свечано отварање бити приређено у мају 2019. г. у оквиру манифестације Музеји за 10 . Током трајања изложбе посетиоци ће бити у прилици да као 3. награду, тајним гласањем одаберу и најбољу фотографију по мишљењу публике. Проглашење победника и додела награде аутору фотографије која је одабрана гласовима посетилаца, биће приређено у оквиру манифестације Европска ноћ музеја 18. маја у 22 сата.

Награде: Ауторима победничких фотографија биће додељене вредне и пригодне награде.