ИЗЛОЖБА „ХВАЛА ПЧЕЛАМА“ У НИШУ

фебруар 6, 2019 у рубрици ГОСТОВАЊА, ИЗЛОЖБЕ, ИСТОРИЈА, КУСТОСИ, МИРЈАНА САВИЋ, ПРОГРАМИ аутор Уредник

На дан заштитника виноградара Св. Трифуна, 14. фебруара 2019, у присуству великог броја посетилаца, у Галерији Синагога у Нишу, отворена је изложба „Хвала пчелама“ – Историја пчеларства у краљевачком крају, коју су заједно приредили Народни музеј Ниш и Народни музеј Краљево заједно са Друштвом пчелара Краљево, а у сарадњи са Регионалном асоцијацијом пчеларских организација југоисточне Србије у Нишу.

О значају и садржају, на отварању изложбе говорили су Ненад Спасић, директор Народног музеја у Нишу, ауторка изложбе Мирјана Савић, историчар – виши кустос из Краљева и др мед. Родољуб Живадиновић, председник СПОС-а, који је и званично отворио изложбу.

Иако је у поднаслову назива речено: „Историја пчеларства у краљевачком крају“, изложба по садржају и броју експоната (преко 30) у виду докумената и предмета, значајно превазилази регионални карактер и сведочи о развоју пчеларства од најранијих дана настајања српске државе до данас.

Кроз историју пчеларства, преко изложених експоната, посетиоце је провела ауторка изложбе Мирјана Савић.

– Археолошки локалитети на територији Србије, сведоче о дугој традицији пчеларења и трговином пчелињих производа код нас. У близини Чачка нађени привесци у облику пчела из шестог века. На локалитету Нова Божурна код Прокупља, нађена је златна огрлица од нанизаних пчела, из другог или трећег века нове ере и чува се у Народном музеју Ниш.

„Оно што повезује Краљево и Ниш је Нишлија Михајло Трајковић, који је у периоду између два светска рата покренуо часопис “Најрационалније пчеларство”. Укупно је штампано 20 бројева тог часописа. Трајковић је производио и кошнице које су биле доста савремене за тај период. Средином 1941. године због посла у фабрици вагона, преселио се у Краљево, али је нажалост, већ у октобру стрељан као један од преко 2.000 цивила“, објаснила нам је аутор изложбе Мирјана Савић.

Са историјског аспекта изложба се разликује у одређеним сегментима у односу на ону која је премијерно приказана у Краљеву октобра прошле године. Премијерно је за изложбу у Нишу урађен и плакат из 1934. године из Архива Србије где је био Свесловенски пчеларски Конгрес, садржи и сегмент о проти Стевану Димитријевићу који је пчеларству подучавао и Николаја Велимировића.

Садржајем и временом, изложба се уклапа у 100-ту годишњицу обележавања организованог пчеларства у нишком крају. Наиме, ове године 2019. године навршава се 100 година од времена када су се крајем 1919. године окупили пчелари са ширег простора Ниша и формирали Окружну пчеларску подружину. У тадашњи управи одбор ушли су многи угледни пчелари – чиновници, учитељи и свештена лица и познате занатлије. При попису 1895. године у Нишу је било 1.987 вршкара, а на ужем простору града 178. Највећу помоћ у ширењу знања међу пољопривредницима, па и пчеларима, поред учитеља и свештених лица дало је Српско пољиопривредно друштво основано 1880. године, односно окружно у Нишу. Краљевска учитељска школа у Нишу (1881–1895) дала је значајне кадрове за све крајеве Србије. Поред зоологије и ботанике будући учитељи упознавани су и са пчеларством. Међу будуићим учитељима налазио се и Јован П. Јовановић родом из Алексинца, који ће имати значајног утицаја на организованост и развој савременог пчеларства у нишком крају и у Србији.

Посетиоци су били послужени медом и добрим вином, како је и приличило том дану, уз музицирање квартета гитара 4Г`с.

Изложба “Хвала пчелама” у Галерији Синагога биће отворена до 20. марта, а посетиоци ће осим понедељком, моћи да је погледају сваког радног дана од 10 до 16 сати, викендом од 10 до 15 сати. Улаз је слободан.

Инг. Властимир Спасић,

Председник РАПОЈС-а

Текст и фотографије су пренети са сајта Савеза пчеларских организација Србије spos.info